Vägra vara ko

Ledare Artikeln publicerades

Det har blivit en del reaktioner på ledaren Teknikfientlighet, ja tack! som jag skrev 5/10 om Växjö kommuns övervägande att slopa kort- och kontantbetalning för viss parkering och bara acceptera betalning per app. Att döma av de mejl jag har fått är det uppenbart att det inte bara är jag som ser problem med digitaliseringen av det svenska samhället.

En person påpekar något som sällan nämns, att förutom att det inte är lätt för äldre att hänga med i tempot med all appar och uppdateringar så har många av dem inte råd att skaffa mobiler, plattor och vad det kan vara som de förutsätts ha till handa. En annan håller med om att man hur som helst kanske inte vill lägga så mycket tid på att ständigt lära sig nya funktioner. En turist från Schweiz förbluffas över de hinder banker och andra utsätter honom för i Sverige och undrar hur han och andra turister skall parkera.

Men mest tankeväckande är det mejl som kom från en uppenbarligen äldre man: ”Mitt ´handikapp´, som jag brukar uttrycka det är, att jag inte har barn, och därmed inte barnbarn. Det brukar vara dom, som lär och kräver av mor- och farföräldrar att hänga med.” Han har fått ta sig fram på egen hand: ”De tog några månader innan jag hittade `knapparna’ när man ringde dem som först har tio frågor att besvara, innan man får prata med någon.”

Det är nyttigt att ha den bilden i huvudet när man beaktar uppgiften att Sverige kommer att vara helt kontantfritt 2023. Det är forskare från Kungliga Tekniska Högskolan som kommit fram till detta genom att se trenderna, inte minst i handeln. ”Handlarna uppger i en enkät att de tror att de slutar ta emot kontanter senast 2025.”

”Slutar ta emot”? Ja,tydligen och fräckheten upphör inte där. Branschorganisationen Svensk Handels betalexpert: ”Vi välkomnar den här digitala vågen men det är viktigt att vi får med alla grupper som ska känna sig bekväma som äldre och nyanlända.”

Foto: Emil Langvad/TT

Så talar det moderna samhällets kofösare. Om man nu inte vill med? Inget svar.

Men det finns ett sätt att skapa en motkraft i systemet. Det är ett år till valet och Sverige har två pensionärsorganisationer. Det är rätt många röster. Båda kan tvinga fram en valfråga hos de politiska partierna: Vem sätter som vallöfte att dra in bankoktrojen för de banker som inte tillhandahåller kontanter på kundens begäran?