Annons

Välkommet med ny energi

Energiöverenskommelsen är bruten. Eller rättare sagt, Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar den. Det är ett välkommet besked. Man borde aldrig ha gått in i den över huvud taget. Nu vill man ha en central målförändring till stånd, enligt vilken energisystemet 2040 skall vara hundra procent fossilfritt istället för som nu hundra procent förnybart.
Ledare • Publicerad 11 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Forsmarks Kraftgrupp bildarkiv

Det förtjänat att upprepas: Kärnkraften är en säker energikälla. Den sortens reaktorer vi talar om i dag har lite att göra med Tjernobyl eller Harrisburg. Sverige är dessutom ett land med inte bara en väl utvecklad trygghetskultur kring teknik. Och vi har inga jordbävningar eller kraftiga översvämningar att oroa oss för.

Vad vi har är däremot mörker och kyla. Och en bräcklig infrastruktur kring energi, så pass att flera områden inte minst i Sydsverige, riskerar problem med energiförsörjning. Sol, vind och vatten är inte och kommer inte att vara tillräckliga energikällor.

Annons

Inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna utan även Liberalerna anser att regeringen bör bjuda in alla riksdagens åtta partier till överläggningar. Alltså även Sverigedemokraterna. Det är svårt att inte fästa sig vid det spelteoretiska stickspåret i detta: Liberalerna har ju ansett att det är oerhört viktigt att Sverigedemokraterna hålls utanför allt parlamentariskt samröre, så viktigt att de röstat emot Ulf Kristerssons som statsminister och därpå rullat ut mattan för Stefan Löfvens vänsterregering istället. Så varför denna plötsliga - och ologiska - omsorg om det påstått oberörbara partiets medverkan?

En krass betraktare skulle ju kunna få för sig att det inte finns någon kompass hos Liberalerna, och att dess principer inte är värda att ta på allvar.

Nåväl, med detta har de första stegen hur som tagits på vägen mot att ge Sverige en förnuftig energipolitik. Detta borde inte vara en partiskiljande värderingsfråga. Även inom Socialdemokraterna finns det många röster för vett och sans i frågan. Och ett land som Sverige behöver verkligen en fungerande energipolitik. Vi har inte råd med nonchalans och valhänthet i vårt klimat.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons