Annons

Vårdslös frihet

Liberalerna satsar allt på EU men lär bidra till dess kris.
Publicerad 4 juli 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Liberalerna annonserade att man använder sin dag i Almedalen till att byta riktning på valrörelsen. En alternativ beskrivning är att partiet helt enkelt använde dagen till att dra igång valrörelsen inför Europaparlamentsvalet.

Under pressträffen presenterades inte mindre än tjugoåtta punkter för ”ett större och starkare EU”. Många av förslagen har förstås bäring på den nationella politiken och alla EU-frågor går ju förr eller senare ut över medlemsländernas befolkningar. Till exempel vill Liberalerna använda EU till att förmå medlemsländerna att avskaffa sambeskattning. Det är nämligen något som går ut över kvinnors benägenhet att delta på arbetsmarknaden. Ett annat sätt att beskriva sambeskattning är att det underlättar för familjer som håller ihop, något som i sin tur innebär minskar de samhällsproblem som enligt forskning accelereras av höga skilsmässotal.

Annons

Liberalerna vill i samma veva tvångskvotera kommissionen så att den består av hälften män och hälften kvinnor. Det är dock inte bara i det lilla som Liberalerna vill använda EU till att förändra. Man vill också se en EU-kontrollerad version av FBI, alltså en federal brottsutredande myndighet och en gränsstyrka. Man vill också införa en EU-skatt på utsläpp från flygplan och att Sverige senast om tre år skall byta ut kronan mot euron.

Summa summarum är det alltså tjugoåtta punkter som skall göra EU större och starkare. Detta är målet för Liberalerna vars partiledare Jan Björklund under presskonferensen betonade att EU är ett liberalt projekt som nu skall ros i hamn.

Visst är det så att vi lever i en liberal världsordning där individuella friheter inneburit ett fundament för ekonomisk tillväxt och fred. Samtidigt är det missvisande att kalla EU ett liberalt projekt. Samarbetet är sprunget ur andra världskrigets fasor som en gång för alla borde ha slagit hål på politiska utopier och deras förvridna bilder av människan.

EU är i stor utsträckning ett kristdemokratiskt projekt. Det bygger på en insikt om människans ofullkomlighet –att hon behöver goda institutioner för att orka fortsätta i en konstruktiv riktning och motstå lockelsen från destruktivt egenintresse.

Den historien håller på att trängas bort i EU-sammanhang som allt mer kommit att präglas av en accelererande konflikt mellan populister och federalister. Den första grupperingen vill demontera det europeiska samarbetet och den andra vill driva det till en punkt som är långt bortom vad en svag europeisk identitet kan bära. Carl Bildts (m) ord gäller nämligen fortfarande. Vi är hallänningar, svenskar och européer. Det krävs en gedigen skolning för att ändra på den identitetsordningen. Européerna är européer i sista hand.

Det är mycket möjligt att gårdagens hård drivna EU-krav främst är tänkta till att samla de trogna inför ett tufft riksdagsval för att sedan ha en lättare väg fram till parlamentsvalet nästa vår. Liberalerna är ett idéparti som präglas av skolade människor med visioner. Samtidigt är det svårt att inte se programförklaringen som vårdslös. Den kommer ofelbart att driva på konflikter både i Sverige och i ett EU som håller på att tappa kontakten med sitt pragmatiska arv.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons