Varning för prussiluskor

Ledare Artikeln publicerades

Det har nu bara gått några veckor sedan den från rim och reson frikopplade tobakslagen trädde i kraft. Den fria rymden – och den är ju rätt stor – är inte längre nog för att ge rökare plats på till exempel uteserveringar. Oresonligheten skall nu få en ytterligare skjuts i Växjö. Som stod att läsa i Smålandsposten i fredags har socialdemokraterna Tomas Thornell och Arijeta Reci krävt att rökning skall förbjudas även på kommunens badplatser. Kommunstyrelsens arbetsutskott vill bifalla.

Foto: Helena Landstedt/TT

 

Det är beklämmande. Men det är inte bara förbudsviljan i sig som skaver. Det är själva sättet. Rimligtvis var det inte nu i sommar som Thornell och Reci upptäckte att det finns rökare på badstränder. Så avskärmade är de inte. Rimligtvis har de vetat om det rätt länge. I hela sina liv ungefär.

Så varför har de suttit tysta i alla år och väntat till just nu med att kräva ett förbud? Om de nu verkligen tycker att det där har utgjort ett sådant problem?

Man kan vända på det och säga så här: Vilka platser anser Thornell och Reci skall vara okej att röka på? För de vill ju uppenbarligen inte ha ett totalt rökförbud i hela kommunen. Således anser även de att det finns gränser för hur pass hårt politiker har rätt att dra åt den där förbudssnaran? Går man så långt att man inte tycker folk skall få tända en cigarett ens på en badstrand är man svaret skyldig.

Eller så är det så. Att de strävar efter ett totalt rökförbud men inte vågar säga det högt. Det mesta tyder faktiskt på det. Dels för att de väntade tills den nya tobakslagen började gälla, dels för deras agerande faller in i ett bekant mönster. ”De små stegens tyranni” brukar användas som begrepp för att beskriva den framväxande socialstatens allt ökande grepp om våra liv. Den växer med så pass små politiska beslut i taget att inget enskilt sådant är värt högre protester. Men efter ett tag är medborgaren helt fjättrad av skatt och byråkrati.

Logiken har hittills varit densamma för att ”få bukt” med rökare. Först förbud inne på krogar, sedan förbud ute på serveringar, nu förbud på badplatser, sedan…

Det är inte därför medborgare väljer politiker att företräda dem, för att genom små steg i taget bli tvingade att leva så ”rent” som den politiska trenden anger.

Nyckelordet är just företräda. Det är en helt annan sak än att förändra. Om folk känner sig så eländiga att de vill bli förändrade av sina folkvalda, om det är tänkt att ingå i företrädarskapet, då lär folk nog ge besked om det.

Varifrån hämtar Thornell och Reci och andra prussiluskor runt om i Sverige sitt mandat? När har de ställt sig framför väljarna och förklarat att de tänker belägga den ena platsen efter den andra med rökförbud? Hade Växjös socialdemokrater varit öppna med de här ambitionerna under valrörelsen, då hade det varit en annan sak. Då hade det åtminstone handlat om öppna kort. Men sådant här hör på något mystiskt sätt till de områden där politiker oreflekterat tar sig rätten att behandla väljarna som barn som skall uppfostras istället för uppdragsgivare som skall företrädas.