Växjöradikalism i Karlstad

Ledare Artikeln publicerades

 

Från Vänsterpartiets pågående kongress i Karlstad välvs progressiva planer för landets framtid. En av de radikala samhällsförbättrarna är Växjös egen Björn Knudsen. Han har författat en motion som om den bifalls skulle skriva in Karlstadmötet i den demokratiska socialismens historieböcker.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I motionen ”Förbud mot fotografering utomhus” yrkar Knudsen på – ja, ett förbud mot fotografering utomhus. Det är inget skämt utan på fullt allvar. Även filmning skall såvitt man kan förstå innefattas i förbudet.

Knudsen räknar upp flera fall där det här ofoget med att vem som helst kan filma och fotografera på allmän plats förekommer och kommer till slutsatsen att det inte bör kunna få ske utan tillstånd av markägare eller polis.

Resultatet av ett sådant förbud kommer ”….naturligtvis att bli ett ramaskri i medierna till en början…” Tja, vi väntar för vår del med att skria. Det finns ju en möjlighet att Knudsens partivänner finner anledning att avslå motionen. Nog för att det här med totalförbud kittlar gamla kommunistiska instinkter, men vid eftertanke känner nog många av dem att det ändå vore lite konstigt, kanske svårt att förklara även för kärnväljarna, varför de inte skulle få ta selfies eller semesterbilder utan polistillstånd.

En del kanske tycker att det kan bli svårt att få igång entusiasmen hos partivänner att begära polistillstånd att hålla upp mobilen för att ta en bild av Vänsterpartiets första maj-tåg. Men vi bara spekulerar här.