Vi minns kravlösheten

Ledare Artikeln publicerades

I veckan möttes Victoria Kawesa nybliven partiledare för Feministiskt Initiativ och Hanif Bali riksdagsledamot för Moderaterna i debatt. Det skedde i Expressens tv-studio och debattörerna uppmanades att hålla tiden genom ett enerverande lufthorn. Det var inte den mest givande debatten men den avslöjade något betydelsefullt.

Kawesa genomförde sin första debatt som partiledare dager efter att hon sagt att hon vill att utvisning som rättspåföljd skall tas bort eftersom vita svenskar inte utvisas om de begår brott. I debatten mot Bali förklarade hon att det inte finns några resurser till förorterna i Sverige. Bali menade att hon hade fel och att satsningarna på fritidsgårdar tredubblats. Debattformatet medgav inte att en precisering av tidsperioden från hans sida.

I söndags intervjuades statsminister Stefan Löfven (S) i Svt. Han fick frågor om partiets nya tuffa linje mot organiserad brottslighet och stök i förorter. Han hävdade att socialdemokratin "alltid stått för både och, det är plikt och ordning men också omtanke om varandra". Samt att "hårda tag mot kriminella inte är en högerfråga."

Det är förstås välkommet att statsministern vill föra sitt parti till en politik som inte präglas av undfallenhet och relativisering. Det hade dock varit lite mer trovärdigt om han hade medgivit att partiet varit fel ute i dessa frågor. Det skulle minska risken för att man av gammal vana eller av bidragspopulism glider tillbaka till den kravlöshet som många kommit att förknippa med Socialdemokraterna under de senaste tjugo åren.

I dag kan en trebarnsfamilj i Stockholmsområdet få ut nästan 28 000 kronor i skattefria bidrag. Då lönar det sig inte att arbeta. Under Socialdemokratiska regeringar på nittiotalet steg långtidssjukskrivningarna markant. Malmös starke man, Ilmar Reepalu kommunalråd och socialdemokrat har vid upprepade tillfällen relativiserat den antisemitism som under hans styre varit en skamfläck för staden.

Socialdemokraternas syn på föreningsliv har också varit en avgörande anledning till att olika extremistgrupper kunnat organisera och etablera sig. De frikostiga föreningsbidragen har betalats ut med minsta möjliga granskning.

Tidigare i år visade en rapport från Försvarshögskolan visade att nästan samtliga av de trehundra personer som rest från Sverige för att begå terrorbrott i mellanöstern hade upplyft statliga bidrag. Det hade varit intressant att veta vad den organiserade brottsligheten har för förhållande till svenska skattemedel, det är förmodligen tråkig läsning.

Det är också Socialdemokraterna som sänkt kraven på polisutbildningarna och som utnyttjat samhällsbärande myndigheter som tillfällen till symbolpolitiska segrar.

Det är välkommet att det är Victoria Kawesa och inte Stefan Löfven som i dag efterfrågar fler fritidsgårdar men det är inte länge sedan det hade setts som en rimlig politik av Socialdemokraterna. Om Löfven kunde erkänna det skulle det öka trovärdigheten i talet om plikt och ordning.