Akvariet lämnat vind för våg

Lessebo Artikeln publicerades

Fönster är krossade och dörrar slår. Det är öppet hus på Storgatan 42 i Hovmantorp och kommunen har förgäves sökt den danska ägaren.

En gång var bostadshuset så fint att bara ”guldfiskar” hade råd att bo där. Nu står Akvariet tomt sedan länge och delvis olåst. Ytterdörren till B-ingången stod och slog tills någon ställde upp den, med hjälp av dörrmattan. Nu är dörren tillskjuten.
Från trapphuset är det enligt uppgift öppet till alla lägenheter och källarutrymmen. I något fall saknas ytterdörren och i en lägenhet är köket i riktigt dålig skick med flagnad takfärg.
Andra lägenheter är väl bevarade. En visningslägenhet ska vara fullt möblerad och under perioder har korttidsuthyrning skett.
Inför nyår fanns oro bland Hovmantorpsbor för att Akvariet med öppna dörrar och fönster skulle bli måltavla för raketer och smällare. De ville att kommunen skulle agera.
– Vi kan inte göra något på eget bevåg. Det är en privat fastighet, sade driftchef Jan Egermalm.
Redan i oktober skrev kommunen till det danska ägarbolaget efter liknande klagomål.
– Vi har inte fått svar än, säger bygg- och planchef Kjell Kågestad.
Detta förvånar kommunalrådet Monica Widnemark (S). Hon har träffat ägarbolagets företrädare Kim Blincher, som kom på besök i Lessebo för några år sedan.
– Han gjorde ett bra intryck, berättade att han ville sälja husen och har alltid betalat punktligt.
Då har det handlat om gräsyteskötsel och akuta insatser av kommunen, som när vattenledningar frös på Stationsgatan 24 i Lessebo. Akutåtgärder gjordes även 2009 på Akvariet, men nu står huset vind för våg.
– Något måste göras. Vi får tag i det här på måndag, säger Monica Widnemark.