Allhallen bokad för stormöte om asylboende

Lessebo Artikeln publicerades

Nu kallar Lessebo kommun till stormöte om de planerade asylboendena i Hovmantorp och Bergdala. Allhallen är bokad för att så många som möjligt ska få plats.

Mötet ska hållas på onsdag kväll nästa vecka.

– Det är jag som har tagit bollen för jag har haft företagare som har ringt till mig och varit jätteoroliga över att det ska bli så många och att man är rädd för att de ska fördärva saker. Även privatpersoner har ringt och varit oroliga, hur vi ska göra och det är alla möjliga frågor. Jag har fått många samtal, säger kommunalrådet Monica Widnemark (S).
Lokala företag och Hovmantorpsbor har eller kommer att bjudas in till informationsmötet som hålls i Allhallen klockan 19.00 på onsdag kväll nästa vecka.
Företrädare för Migrationsverket och de planerade asylboendena i Hovmantorp och Bergdala kommer att finnas på plats jämte kommunala tjänstemän och Monica Widnemark.
– Mötet är till för att svara på frågor över huvud taget, att man ska kunna känna sig trygg och veta vad det är för något. Jag har förstått att frågan är stor i Hovmantorp och jag hoppas verkligen att människor kommer och ställer sina frågor när de får chansen, säger kommunalrådet.
Sammanlagt handlar det om runt 120 platser för asylsökande, 70 i Hovmantorp och 50 i Bergdala.
Frank Hougen, som förbereder asylboendet i Motell Glasblåsaren i Hovmantorp, är för närvarande i Las Vegas, USA, men han meddelade i går via sms att han också bett om att få hålla ett möte och att han vill ha flera möten framöver. Han har i en tidigare intervju i Smålandsposten understrukit att han tycker att det är viktigt att ha en dialog med de som är grannar till ett asylboende.
– ?Jag har full förståelse för att man snabbt drar paralleller till andra typer av boenden där det inte fungerar och där det ofta handlar om att man är alldeles för lite personal. Här kommer vi ha bemanning dygnet runt. Vi kommer vara någonstans runt åtta personer.
Bedömningen är att Folkets hus med 400 platser inte räcker till för mötet på onsdag. Därför väljer kommunen att boka in sig i Allhallen i stället.
– Jag tror att det utan problem kan vara 700 personer där så det är väl det jag kommer ansöka om i första hand hos räddningstjänsten. Men man har ju inte en aning om hur många som kommer. Det kan komma 200 eller hela Hovmantorp och då är det 3 000. Då blir det besvärligt var man än är, säger Håkan Henriksson som är arbetsledare på Folkets hus.