Anrik hytta väcks till liv

Strömbergshyttan Artikeln publicerades
Birthe Pakula och Peter Sörensen flyttade till Sverige från Danmark för 14 år sedan. Under 12 av dem har de försett möbelentusiaster från hela världen med danska möbler från 60-talet. Nu flyttar de in i Strömbergshyttans glasbruks gamla lokaler med både möbler och loppmarknad.
Foto:Alessandro Nilsson
Birthe Pakula och Peter Sörensen flyttade till Sverige från Danmark för 14 år sedan. Under 12 av dem har de försett möbelentusiaster från hela världen med danska möbler från 60-talet. Nu flyttar de in i Strömbergshyttans glasbruks gamla lokaler med både möbler och loppmarknad.

Birthe Pakula och Peter Sörensen har drivit butik i Lessebo i 12 år. Nu tar de över lokalen där Strömbergshyttans glasbruk låg.

Av en slump hamnade danskarna Birthe Pakula och Peter Sörensen i Lessebo för 14 år sedan. Sedan 12 år tillbaka har de drivit inredningsbutiken "60-talet" som specialiserar sig på danska möbler från just 60-talet. De senaste åren har de även drivit en loppmarknad i Lessebo.

Nu är de båda i full gång med att flytta in i lokalen där Strömbergshyttans glasbruk tidigare låg. Den 29 april är det dags för nyöppning men än så länge har de en bit kvar. I och med flytten expanderar de från 100 kvadratmeter till totalt 1 500 kvadratmeter varav 900 är ägnat till möbler och resterande åt loppmarknad.

– Det behövdes plats! Samtidigt vill vi vara med och hjälpa till med att få hit människor till det här jättefina området som förr var fullt med folk. Det händer inget här nu men kan bli hur bra som helst, säger Birthe Pakula.

Den sista verksamheten i lokalerna som Birthe Pakula och Peter Sörensen tar över stängde 2014. Samtidigt har det varit svårt att hitta köpare till de många lokalerna som stått tomma på Strömbergshyttans område men det skrämmer inte det möbelhandlarna.

– Vi tror på det här! Det är ett mycket bra läge så här precis vid väg 25. Under sommaren kommer alla turister och då är läget perfekt när de kör till Öland. Vi får se vad som händer men vi är inte nervösa, säger Peter Sörensen.

Även Lessebo kommun har varit måna om att väcka liv i området kring Strömbergshyttan. I början av året öppnade kommunen Miljöverkstan där man både kan lämna och köpa begagnade saker i regi av kommunens intern service. Enligt Peter Sörensen och Birthe Pakula så har kommunen länge frågat om de inte velat flytta in i glasbrukslokalerna.

– Vi har alltid fått mycket stöd av kommunen även innan det här. Vi har många snälla människor på både kommunen och från Kosta Boda att tacka, säger Peter Sörensen.

– Alla har varit väldigt hjälpsamma! säger Birthe Pakula.

Sedan starten i Lessebo har det alltid gått bra för det erfarna möbelparet. De första åren slog de upp portarna utan någon som helst annonsering. Trots det lyckades ivriga entusiaster och fönstershoppare hitta deras butik och de trivs med arbetet som de båda beskriver som en hobby även om de inte haft semester på 12 år.

– Vi har gått runt sen dag ett och vi har fortfarande många stamkunder. Det är härligt att jobba med sin hobby, säger Birthe Pakula.

I framtiden har de planer på att eventuellt öppna ett kafé i möbeldelen av verksamheten men innan de tar det beslutet vill de se hur det går i det gamla glasbruket.

Fakta

Strömbergs- hyttan

Grundades år 1876 under namnet Lindefors glasbruk.

År 1933 bytte ägaren Edvard Strömberg namn på bruket till Strömbergshyttan.

År 1979 upphör all tillverkning av glas efter en längre tids försämrad lönsamhet.

Visa mer...