Brand vid förråd var anlagd

Hovmantorp Artikeln publicerades

Polisen misstänker att en brand vid en förrådslokal i Hovmantorp är anlagd. En patrull ska ha stött på en eldstad i anslutning till lokalen där brandfarligt material slängts på.

I onsdags förra veckan åkte en polispatrull till en förrådslokal i Hovmantorp runt halv åtta på kvällen. Väl på plats kunde patrullen konstatera att en brand hade anlagts genom en slocknad eldstad i anslutning till lokalen.

– Det är inget som har självantänt i alla fall. Man kunde även se att brännbara material slängts på elden för att den skulle ta sig men branden hann självslockna, säger kommunpolis Pär-Axel Tobiazon.

Än så länge har polisen inga misstänkta och brottet har rubricerats som försök till mordbrand. Anledningen är att lagboken saknar bättre rubriceringar för den typen av brott.

– Det fanns en risk för spridning och det kunde ha blivit en allvarlig brand. Det är därför som det rubriceras som försök till mordbrand, säger Pär-Axel Tobiazon.

Brottsbalken, kapitel tretton, förklarar mordbrand som en anlagd brand som innebär fara för någons liv eller egendom. Den som döms för mordbrand riskerar mellan två till åtta års fängelse. Grov mordbrand bestäms utifrån om branden anlagts i ett tättbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig eller vid anlagda bränder som inneburit fara för egendom av särskild betydelse. Den som döms till grov mordbrand riskerar som lägst 6 års fängelse och högst 18 års fängelse. Det går även att dömas till livstids fängelse för grov mordbrand.