Campingarrendatorn gav upp

HOVMANTORP Artikeln publicerades
Kommunen lade 3,6 miljoner på matsal för 80 personer och renoverat kök. Det hjälpte inte. Nu lämnar den sjätte arrendatorn i rad Gökaskratt på grund av betalningsproblem.
Foto:Anders Karlsson
Kommunen lade 3,6 miljoner på matsal för 80 personer och renoverat kök. Det hjälpte inte. Nu lämnar den sjätte arrendatorn i rad Gökaskratt på grund av betalningsproblem.

Kommunen lade 3,6 miljoner på att ge Gökaskratt ett lyft. Men campingen bar sig inte ändå och idag satte arrendatorn sitt bolag Juanita i konkurs.

– Det finns inget ekonomiskt utrymme för mig att driva campingen. Jag stänger allting, säger Ulf Johansson.

Han meddelade igår kultur- och fritidschef Caroline Arvill per mejl att han skulle stänga och följde i morse upp med att hans konkursansökan skulle gå igenom idag.

– Det kom mycket plötsligt. Jag har bara fått positiva signaler under hela året, säger Caroline Arvill.

Men hon uppger att Ulf Johansson på senare tid inte haft kontakt med henne, som har ansvar för campingen, utan kommunalrådet Monica Widnemark (S).

– Jo, näringslivsutvecklare Lillemor Karmenstad och jag har fört en dialog med Ulf Johansson sedan i november-december, säger Monica Widnemark.

Ulf Johansson skadade i höstas en fot och kunde inte göra mycket på sex veckor.

– Då satte jag och Lillemor upp gardiner och pyntade i matsalen. Det som hänt nu är himla tråkigt och vi kan inte låta matserveringen eller campingen vara stängd, säger Monica Widnemark.

– Nej, jag tittar på olika alternativ, säger Caroline Arvill.

Arrendekontraktet är undertecknat den 2 december 2015 av henne som kultur- och fritidschef och av Ulf Johansson som privatperson. Ulf Johansson bildade någon vecka senare Juanita AB, Asarum, som idag försattes i konkurs av Blekinge tingsrätt på hans egen begäran.

Blandningen av privat arrende, där kommunen äger fastighet och inredning, och drift i bolag kan möjligen underlätta omstart för matserveringen.

Men frågan är hur campingen ska bli lönsam. Ulf Johansson kom med mer erfarenhet av att jobba på camping än hans fyra föregångarna hade sammanlagt. Han fick dessutom samma arrende, 202 800, som föregångaren John Christensen hade före kommunens satsning på 3,6 miljoner. En möjlighet till omförhandling av hyran efter ombyggnaden av köket utnyttjades aldrig.

– Nej, jag sade till redan i oktober att det inte var någon mening, säger Ulf Johansson.

Han låg sedan 30 november efter med den andra halvan av arrendet.