FI ställer upp i kommunvalet - ett namn på valsedeln

Lessebo Artikeln publicerades
Anders Jonsson (FI) ställer upp i kommunvalet för Feministiskt Initiativ.
Foto: Johannes Turstam
Anders Jonsson (FI) ställer upp i kommunvalet för Feministiskt Initiativ.

Feministiskt initiativ ställer för första gången upp i Lessebos kommunval.

Anders Jonsson från Hovmantorp är ensamt namn på listan.

Anders Jonsson, boende i Hovmantorp men uppväxt i Lessebo, är enda namnet på listan när Feministiskt initiativ för första gången ställer upp i Lessebos kommunval. Han ställer även upp som kandidat i regionvalet som tvåa efter Växjö- och FI-politikern Kerstin Staver Liljecrantz.

Förutom en sväng i Folkpartistisk ungdom i tonåren är 58-åriga Anders Jonsson ny i politiken. Han har varit medlem i partiet sedan valåret.

– När jag upptäckte FI tänkte jag att ”äntligen ett parti som jag kan identifiera mig i.” Det är ett parti som bryr sig om demokratin och jämställdheten. Feminism har ju traditionellt handlat om maktordningen mellan mön och kvinnor. Det gör den nu också, men har även breddats till att inkludera HBTQ-frågor och funktionshinder, till exempel, säger Anders Jonsson (FI).

Han tog en aktiv roll i FI:s distriktsförening i Kronoberg under våren och bestämde sig under sommaren för att även kandidera.

Anders Jonssons förväntningar inför årets val är lågt ställda, hans större förhoppningar ligger i stället längre fram i tiden.

– Så är det. När jag blev mer aktiv i våras var min tanke egentligen att kandidera i valet 2022. Det var när vi började komma i gång och synas i sociala medier till exempel och fick se den respons vi fick som vi tänkte ”vi kör på.”

– Får vi mandat i år ser jag det som en bonus. Men mina förhoppningar ligger snarare på valåret 2022.

FI i Kronoberg var inte särskilt aktiva sedan valåret 2014.

– Tyvärr blev det så. Jag tror att luften gick ur lite granna efter 2014. Det vill vi ändra på det nu och vara aktivare även mellan valen. Vi vill anordna studiecirklar och åka upp på partiets kongresser bland annat.

Under samtalet om hur FI-politik skulle kunna se ut specifikt i Lessebo kommun återkommer Anders Jonsson främst till rikspartiets värderingar såsom större fokus på jämställdhet inom till exempel vården.

– Jag som man har aldrig upplevt att jag bemötts illa av vården. Men samtidigt hör jag ofta att kvinnor gör det, och med en helt annan skepsis.

Men han nämner också två sakfrågor han gärna skulle vilja driva i Lessebo kommun. Skolan och avgiftsfri kollektivtrafik.

– Vad gäller skolan tror jag att vi behöver få in fler personer och fler yrkesgrupper inom skolan. Med fler yrkesgrupper menar jag till exempel fler kuratorer, skolpsykologer och administratörer.

Växjö och Lessebo är de enda kommunvalen i Kronobergs län till vilka FI i skrivande stund har beställt valsedlar.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR