Gav falskt erkännande för att skydda flickvän – döms för narkotikabrott

Lessebo/Skövde Artikeln publicerades

En 25-årig man från Lessebo kommun fångades med flera typer av narkotika i ryggsäcken. Han erkände samtliga innehav för att skydda sin flickvän.

Han åtalades för innehav av tre olika droger, men döms nu endast för innehav av cannabis.

25-åringen befann sig under förra sommaren på en festival i orten Hjo i Västra Götalands län. Mannen hade med sig en ryggsäck till festivalen som han gav till sin flickvän för att hon skulle hålla den under uppsikt när han var på dansgolvet. Under tiden genomsöktes ryggsäcken av polis som fann cirka 22 gram cannabis, 10 tabletter MDMA och cirka 1 gram psilocybin. Samtliga ämnen är narkotikaklassade.

Enligt 25-åringens utsago i förhör ska polisen på plats ha sagt till honom att hans flickvän och hennes kompis skulle få skulden om han inte erkände samtliga innehav, vilket han gjorde.

I senare förhör erkänner 25-åringen innehavet av cannabis men bestrider innehavet av övriga droger. Enligt förhöret ska han ha låtit andra besökande på festivalen lägga ner saker i hans väska och att han inte såg allt som lades ner. Övriga droger måste ha lagts ner då, menar han. Enda anledningen till att han på platsen erkände allt var för att skydda flickvännen.

Skaraborgs tingsrätt dömer nu mannen för ringa narkotikabrott för den cannabis han erkänt att han hade. De friar honom dock för innehav för övriga droger därför att det inte är tillräckligt bevisat att han hade uppsåt.

Han döms till dagsböter på totalt 17 100 kronor.