Annons

Giftig mark - Lekplatsen monterades ner

Här monteras redskapen ner på den kommunala lekplatsen i Bergdala. Arsenikhalterna i marken fick kommunen att rycka ut akut.
Lessebo • Publicerad 10 december 2014
Under tisdagsförmiddagen plockade Håkan Persson och Örjan Wilhelmsson bort redskapen på lekplatseni Bergdala. FOTO: LENNART ERNSTSSON
Under tisdagsförmiddagen plockade Håkan Persson och Örjan Wilhelmsson bort redskapen på lekplatseni Bergdala. FOTO: LENNART ERNSTSSONFoto: 

Svart på vitt. Det finns arsenik i marken vid lekplatsen utanför det nedlagda glasbruket. Halterna ligger över gränsvärdet som Naturvårdsverket satt upp. Det visar analysen av markprovet som tagits bara någon decimeter utanför sandgropen. När det offentliggjordes under måndagsförmiddagen gick larmet till park- och gatuarbetarna: Redskapen ska bort. Direkt.

- För att inte locka dit barn, säger tekniske chefen, Leif Gummeson, via ett sms till Smålands­posten.

Annons

Uppdraget gick till Håkan Persson och Örjan Wilhelmsson, stationerade i Hovmantorp, och på tisdagsförmiddagen började de plocka bort gungor och lekredskap som visade sig sitta rejält förankrade i backen.

- Vi saknar hink och spade, konstaterar de när de för hand gräver bort sanden för att komma åt låsmekanismen på ett av redskapen.

Mätpunkten vid lekplatsen är en av sammanlagt 24 i området runt bruket, värdshuset, vandrarhemmet och även den så kallade disponentvillan i Bergdala. Markanalyserna är beställda av de nya ägarna till värdshuset och vandrarhemmet. Resultatet av miljöundersökningen redovisades i måndags för Lessebo kommun och länsstyrelsen och det var i samband med det som ordern att ta bort lekredskapen kom.

Det är först nu som marken i ett vidare område undersökts på det här sättet. Bakgrunden till markproverna är planerna på att öppna ett asylboende i värdshuset och vandrarhemmet i byn. Läns- styrelsen har bedömt att det är olämpligt att ha asyl­sökande där på grund av de föroreningar som finns i anslutning till det gamla glasbruket och Migrationsverket har därför stoppat placeringar där tills vidare.

Kravet på ägarna, för att ändra bedömningen, är att föroreningarna hanteras på ett godtagbart sätt. Förslaget i den nya miljöutredningen är att schakta bort jordlagret på vissa platser och hägna in delar av glasbruksfastigheten för att minimera riskerna att någon ska ta skada av gifterna. Länsstyrelsen ska nu ta ställning till förslagen och göra en ny bedömning av om åtgärderna är tillräckliga för att ge klartecken för ett asylboende. Myndigheten ska också ta ställning till vilket ansvar Lesse­bo kommun har när det gäller att ta bort de föreoreningar som finns på kommunal mark. Det är kommunen som äger själva glasbruksfastigheten. Frågan om en mer omfattande sanering av glasbruksområdet berörs inte i nuläget.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons