Glömde kastrull på spisen – frias

Lessebo kommun Artikeln publicerades
Foto: Kent Skibstad

En kvinna glömde en kastrull med olja på spisen vilket orsakade brandskador för 300 000 kronor. Hon blev åtalad vid Växjö tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet men slipper nu straff.

I början av året lämnade en kvinna sin lägenhet i en hyresfastighet i Lessebo kommun för ett ärende. Men hon missade att stänga av en spisplatta på vilken det stod en kastrull med olja.

Oljan fattade snart eld och när brandmännen anlände till lägenheten var den helt rökfylld och elden hade spridit sig till fläkten.

Om branden inte hade upptäckts i tid skulle den kunna ha nått fastighetens vind och kvinnan blev åtalad för allmänfarlig vårdslöshet.

Fastighetsägaren, kommunala Lessebohus AB, fick renovera lägenheten för cirka 300 000 kronor och bolagets självrisk uppgick till 88 000 kronor. Kostnaden för självrisken krävde då Lessebohus i skadestånd av kvinnan.

Vid rättegången i Växjö tingsrätt nekade kvinnan, som saknade hemförsäkring, till brott och förklarade att hon inte visste hur spisplattan hade blivit påslagen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är styrkt att ”XX genom oaktsamhet har startat branden” i lägenheten. Men detta räcker inte för en fällande dom – anser rätten – som slår ner på åklagarens gärningsbeskrivning om händelsen och menar att den är ofullständig.

Därför ogillas nu åtalet mot kvinnan och hon slipper även betala det krävda skadeståndet för skadorna i bostaden.