Hjärtstartare snart i Kosta

Lessebo Artikeln publicerades

I Hovmantorp finns två hjärtstartare och två är på gång till Kosta.
– Nu ska äntligen Kosta hjärtsäkras, säger HLR-instruktör Katarina N Lindahl, som även jobbar för en defibrillator till Lessebo sporthall.

I Kosta gäller det dels hotellet, dels outleten. Där ska hjärtstartarna placeras centralt, i Kosta Boda Art Hotels konferenskorridor som ligger nära såväl hotellrum som restauranger samt i butiksgallerians övre entréplan.
– Den här veckan utbildas både butiks- och hotellpersonal, säger Lindahl.
Hjärtstartare, eller defibrillatorer, installeras i allt fler publika lokaler. Utrustning och utbildning bekostas av privata företag eller, mer sällan, av föreningar som Röda korset.
– Tanken är att de ska finnas till hands inom två-tre minuter vid ett hjärtstopp. Tre av fyra hjärtan går då att få igång vid behandling, säger Katarina N Lindahl, som i flera år utbildat bland annat butikspersonal, privata företag, skolpersonal och idrottsföreningar i handhavande.

Hovmantorp var första orten i Lessebo kommun med hjärtstartare. I januari 2009 bekostade Ica en i sin egen butik, och månaden efter en defibrillator även i allhallen. I Skruv sponsrades utrustningen i Matöppet av Röda korset. Den hjärtstartaren är i dag inte på plats i och med butikens ägarbyte.
I Lessebo har räddningstjänsten en hjärtstartare samt syrgas, en utrustning som landstinget där står för. Brandmännen utbildades för ett år sedan, i juni 2009, inom ramen för IVPA, I väntan på ambulans. Där kan det dock dröja upp till åtta-tio minuter innan de är på plats i och med inryckningstiderna. Räddningstjänstens IVPA-team åker endast på larm i Lessebo tätort och dess omedelbara närhet. Tanken är att de, som namnet säger, ska täcka upp innan ambulans är på plats.
– Eftersom tiden är helt avgörande för den drabbades chans att överleva, behövs det fler hjärtstartare ute i samhället, bland annat i Lessebo sporthall. Därför har jag tagit kontakt med Lessebo kommun, säger Lindahl.
En hjärtstartare kostar 16 000 kronor. En i sammanhanget liten kostnad, om exempelvis ett tiotal småföretag går samman. Utrustningen är också så okomplicerad att vem som helst ska kunna använda den i en akut situation.