Ingen stjärna till stjärnkockens restaurang - ”vi lagar mat för våra kunder”

Kosta Artikeln publicerades

Årets nordiska Michelin-guide har publicerats. Det blev ingen stjärna till Brasserie 1742 och stjärnkocken Karim Khouani.

Karim Khouani driver Brasserie 1742 i Kosta. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren / TT
Karim Khouani driver Brasserie 1742 i Kosta. Arkivbild.

Brasserie 1742 i Kosta blev inte tilldelade någon Michelinstjärna när årets Michelin-guide publicerades under måndagen. Restaurangerna som tilldelades sin första eller andra stjärna presenterades under ett event i Århus i Danmark.

Att restaurangen skulle få sin första stjärna nu i februari var något som kocken Karim Khouani hoppades på vid en tidigare intervju i Smålandsposten. Restaurangen finns dock med i guiden för första gången.

När Smålandsposten når Karim Khouani befinner han sig i London.

– Jag tror inte att Michelin ville ta risken. Låt oss vara ärliga, jag har varit i Kosta i fyra månader. Men hotellet och restaurangen är med i restaurangen, på fyra månader är det väldigt bra, säger Karim Khouani.

– Men visst, vi är lite besvikna. Men man ska inte förvänta sig att komma in på fyra månader.

Du lät självsäker när du pratade med Smålandsposten i höstas.

– Ja, självklart, man måste ta med sig positiv energi och motivera personalen.

Brasserie 1742 blev under förra veckan för första gången inkluderad i svenska White Guide.

– Jag bryr mig inte om det. Det gör ingen skillnad för mig. Internationellt talat, ingen bryr sig om White Guide.

– Vi lagar mat för våra kunder inte för någon guide. Vi vill ha en bra restaurang med nöjda kunder och en fantastisk personal. Personalen är viktig, hade det varit bara jag, så hade jag varit ingenting.

Den nordiska Michelin-guiden täcker Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Restaurangerna Gastrologik i Stockholm, KOKS på Färöarna och Noma i Köpenhamn, Danmark blev tilldelade en till stjärna och har nu två stycken.

Det finns också fyra nya enstjärniga restauranger med i guiden. Det är FAGN och Credo i Trondheim i Norge, Alouette i Köpenhamn fick sin första stjärna och Palace i Helsingfors fick också en stjärna.

Växjörestaurangen PM och Vänner får behålla sin stjärna för fjärde året i rad. De fick sin första stjärna 2016.