Annons

Kommunen vill begränsa antalet placeringar

Lessebo kommun vill begränsa mottagningen på det planerade asylboendet i Bergdala till tio personer för att kunna bedöma vad avloppsreningsverket klarar.
Men det är juridiskt oprövad mark.
Lessebo • Publicerad 11 december 2014
Smålandsposten 6 november 2014.
Smålandsposten 6 november 2014.Foto: 

– Det är inte helt enkelriktat, säger juristen Rita Lord som specialiserat sig på lagstiftningen som rör vatten- och avlopp.

Huvudprincipen är att kommunen har en skyldighet att erbjuda sina in-vånare vatten och avlopp.

Annons

När invånarantalet plötsligt fördubblas eller ökar kraftig under kort tid sätter det press på anläggningarna för vatten och avlopp. Det är särskilt kännbart i små byar och samhällen.

Frågan om vad som gäller i den situationen har aktualiserats på flera håll i landet när tillfälliga asyl- boenden öppnats. I Virestad, Älmhults kommun, har kommunledningen valt att sätta en gräns för hur mycket vatten en fastighet med ett asylboende får förbruka under ett dygn.

Men den begränsningen är inte juridiskt prövad och det finns i nuläget inte heller några vägledande domar eller praxis, enligt de jurister som Smålandsposten kontaktat.

– Vi har fått flera frågor om det här på senare tid, säger Gilbert Nordenswan som är jurist på Svenskt vatten.

Regelverket omfattar mer problematiken med avfolkningsbygder än småorter där befolkningen plötsligt fördubblas. För Lessebos del har det planerade asylboendet i Bergdala ställt frågan på sin spets. Där bor det i dag 35–40 personer och avloppsrenings- verket antas klara av runt 50 invånare.

– Det är den bedömning vi gör utifrån de analyser som görs av verket, säger va-chefen Jens Olsén.

Om samtliga platser blir belagda handlar det om 50 personer på asylsboendet. Men det vill nu kommunen begränsa till tio initialt för att hinna kontrollera vad verket tål och för att planera för en uppgradering. Det arbetet beräknas ta sex månader.

Migrationsverket och ägarna till värdshuset och vandrarhemmet kommer i dagarna få en skriftlig uppmaning från kommunen att begränsa antalet till tio.

– Jag måste först se brevet och fråga vad det är de vill, kommenterar del-ägaren Örjan Thorné.

Hur långt sträcker sig en kommuns skyldighet? Är det rättvist att va-kollektivet ska stå för notan? Vilka utrymmen ger regelverket för olika tolkningar? Det är några av de frågor som kommuner som Lessebo nu söker svar på.

– Samtidigt kan jag tycka att Migrations- verket inte riktigt tar hänsyn till att man skickar ut asylsökande till boenden i mindre samhällen där det finns en begränsad va-försörjning just nu. Det är inget man åtgärdar över en kafferast, säger Rita Lord.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons