Lessebo köpte servetter för 220 000 från oseriöst företag

Lessebo Artikeln publicerades
Genrebild från TT.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Genrebild från TT.

Lessebo kommun har betalat cirka 220 000 kronor till ett blufföretag för våtservetter.

Pengarna betalades i ett försök att bli av med företaget.

Men de fortsatte att skickas varor till kommunen.

Det hela började med att kommunen blev kontaktade med ett erbjudande om att köpa toner till skrivarna.

– Men det visade sig att de toner som skickades ut inte var i original, så de gick inte att använda, säger Lessebo kommuns ekonomichef Göran Jörgensson.

Då ville kommunen annullera köpet, men blufföretaget hävdade att kommunen hade förbundit sig till att köpa åtta paket, vilket kommunen bestred. Då ska blufföretaget ha skickat fler produkter och även sopsäckar och våtservetter skickades till kommunen.

– Det här höll på länge och väl, och det mynnade ut i att vi betalade några fakturor för att få ett stopp på det.

– Men likt förbaskat så kom det leveranser. Och det kom mer fakturor även efter de här 220 000, men då var det stopp, vi batalade inga fler. Det kom varor också, vi sa till dem att komma och hämta dem. Det gjorde de aldrig.

Hade ni kunnat bestrida vidare innan ni betalade de här pengarna?

– Nu med facit i hand, visst hade vi kunnat göra mer. Och kollat upp det här företaget tidigare. Det var mycket tråkigheter med dem, men nu har vi blivit av med dem, säger Göran Jörgensson.

Kommunen polisanmälde det inträffade men utredningen lades ner.

Det var SVT Nyheter Småland som först rapporterade om Lessebo kommuns inköp från ett oseriöst företag. Det upptäcktes efter att Uppdrag Granskning begärt ut fakturor som betalats av svenska kommuner, landsting och myndigheter mellan åren 2012 och 2016.

Enligt SVT Nyheter Småland slutade kommunens nota för våtservetterna på drygt 220 000 kronor på mindre än ett år. Det ger ett styckpris per servett på knappt nio kronor.