Så gick det i valet för Lessebo kommun

Lessebo kommun Artikeln publicerades

Socialdemokraterna är fortsatt det överlägset största partiet i kommunen, men tappar ett mandat i fullmäktige. Moderaterna är kommunens näst största parti, tätt följt av Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna får ett mandat i kommunfullmäktige.

Lars Altgård (S), Socialdemokraterna.
Foto: Arkiv
Lars Altgård (S), Socialdemokraterna.

Efter att Lessebos alla valdistrikt har blivit räknade visar de preliminära siffrorna att Socialdemokraterna är det fortsatt största partiet i kommunen. Däremot har de tappat i popularitet, från 42,42 procent av rösterna och 16 mandat i kommunfullmäktige vid förra valet till 41,6 procent vid söndagens val. Det gör att de tappar ett mandat i kommunfullmäktige, ett mandat som tas över av Kristdemokraterna.

För första gången på 20 år får Kristdemokraterna en plats i kommunfullmäktige. De fick 3,5 procent av rösterna och klarar därmed spärren till att komma in i fullmäktige.

Sverigedemokraterna är det parti som har ökat mest i popularitet efter Kristdemokraterna. Med en ökning på 0,7 procent landar de på 14,4 procent och behåller sina fem mandat i fullmäktige. Under den senaste mandatperioden har partiet endast lyckats fylla två av stolarna men Markku Mäntylä, Sverigedemokraternas toppnamn i Lessebo menar att partiet inte kommer ha problem med att fylla de fem platserna vid kommande mandatperiod eftersom de nu har fler personer på sin lokala partilista.

Moderaterna visar ett resultat på 15,6 procent. Det gör dem till kommunens näst största parti och de behåller sina sex mandat i fullmäktige.

Miljöpartiet backar med 1,1 procent och får endast 2,8 procent i årets val jämfört med 3,93 procent vid förra valet. De behåller därmed sitt enda mandat i kommunfullmäktige.

Centerpartiet är kommunens fjärde största parti och ökar med 0,5 procent. De landar på 13,9 procent vilket ger dem, likt Sverigedemokraterna, fem mandat i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet backar med 0,2 procent, landar på 6,6 procent och behåller sina två mandat i fullmäktige.

Liberalerna och Feministiskt Initiativ ställde upp i årets kommunval men partierna fick ingen större framgång och får inte några mandat i fullmäktige. Feministiskt Initiativ ökade från förra valet, från 0,16 procent till 0,4. Liberalerna minskade från 1,62 till 1,1 procent.