Socialdemokraterna bjuder upp – men vilka vill dansa?

Lessebo kommun Artikeln publicerades

Socialdemokraterna backade en procent och fick 2 132 röster i kommunvalet. För att styra kommunen behöver de ta hjälp av ett annat parti. Diskussioner om vilket parti det ska bli inleds efter onsdagen.

Socialdemokraterna behöver stöd av ett annat parti för att kunna styra i kommunen. Vilka det blir ska diskuteras efter onsdagen, när samtliga röster har blivit räknade.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Socialdemokraterna behöver stöd av ett annat parti för att kunna styra i kommunen. Vilka det blir ska diskuteras efter onsdagen, när samtliga röster har blivit räknade.

Socialdemokraterna blev som väntat Lessebo kommuns största parti med 2 132 röster jämfört med Moderaterna, kommunens näst största parti som enligt det preliminära resultatet landar på 801 röster. Men Socialdemokraterna kan inte styra kommunen på egen hand utan behöver ta hjälp av ett valtekniskt samarbete. Vilket parti som Socialdemokraterna i så fall ska samarbeta med är oklart. Enligt Lars Altgård, Socialdemokraternas toppnamn finns det ingen anledning till att börja fundera på det förrän efter onsdag, när samtliga röster är räknade och kommunen förväntas ha ett slutgiltigt valresultat.

– Det slår fortfarande lite med decimaler. Det kan påverka delningstal och fördelningar till nämnder. Då kan det finnas olika partier som ser möjligheten med olika samarbeten beroende på hur fördelningen blir, säger Lars Altgård.

Moderaterna är kommunens näst största parti, följt av Sverigedemokraterna. Men ett samarbete med något av de partierna är inget som Lars Altgård kan tänka sig.

– Nej det tror jag inte, säger han och fortsätter:

– Moderaterna har visat ganska tydligt under valrörelsen var de står i frågan. De har varit väldigt tydliga och gått ut fientligt med maktskifte, att det ska till en ny regim och att Socialdemokraterna ska avsättas.

Under nuvarande mandatperiod har Socialdemokraterna haft ett valtekniskt samarbete Centerparitet, något som kanske kan komma att fortsätta.

– Jag kan inte svara på det men det har ju fungerat bra tidigare, säger Lars Altgård.