Ugnen tändes igen i Bergdala

Lessebo Artikeln publicerades

I går måndag tändes ugnen på Bergdala glasbruk igen. Om 14 dagar kan produktionen därmed åter dra i gång.

– Butiken öppnade vi under måndagen, och den kommer att vara öppen vardagar under mars. Från april ska det vara full fart igen, säger butiksansvarig Linda Olofsson.
Bergdala glasbruk försattes på egen begäran av kinesiske huvudägaren Casamotion i konkurs den 10 december. Detta kom då som en chock för de tio anställda. Redan den 19 december tog ett nytt kinesiskt bolag, Life Stone Ltd, över hela företaget.
Sedan dess har många förhandlingar pågått, från överläggningar om nya hyresavtal till förhandlingar med Industrifacket. Så sent som under måndagen blev det sista klart runt bemanningen. Sex personer blir återanställda i det nya bolaget.
När det gäller förhandlingarna runt hyrorna dels för Bergdala glasbruk, dels för glasbrukets butikslokal i Strömbergshyttan är kontrakten ännu inte påskrivna.
– Vi är dock överens. Hyresavtalet för Strömbergshyttan skrivs på under onsdagen. Innan dess vill jag inte avslöja innehållet, säger Håkan Bergström, vd för kommunägda Lessebo Fastigheter.
Den fastighet Bergdala glasbruk är inrymd i ägs av Göran och Tage Johansson.
– Vi är överens om hyreskontraktet som dock inte är påskrivet ännu, säger Göran Johansson, Diesner Invest.
Bergdala glasbruk har i många år varit känt för sin blå kant på bruksglas, som glas, kannor, skålar och krukor. Konstglas fanns också tidigare men satsningen på det blev ännu större när Studioglas Strömbergshyttan flyttade till Bergdala i januari 2007. Tanken är att de nya ägarna framöver ska ha inriktning på båda produktgrupperna.