Livsstil

Hela Sveriges lucia

Livsstil Artikeln publicerades

Ellen-Maria Broman från Lammhult är hela Sveriges lucia i år. Ett ärofyllt uppdrag som innebär att ett helt folk kommer sitta och titta på henne i morgon bitti.

När vi träffar Ellen-Maria några dagar innan är hon nervös, även om det allra pirrigaste inte riktigt har kommit ännu.
-Nu är jag inte så nervös men kvällen innan kommer det nog att kännas. Även om jag tror att jag kommer att sova gott, säger Ellen-Maria.
Tåget spelades in i går, fredag i Domkyrkan i Växjö. I morgon visas den entimmes långa sändningen på tv.
-Det kommer kännas speciellt att se sig själv på tv. Det har jag aldrig gjort innan. Och det är roligt för då kan man verkligen se hur det ser ut med alla stämmor och hur samspelet fungerar i tåget, säger Ellen-Maria.
Till vardags går hon sista året på det estetiska programmet med inriktning mot musik och det blir mycket sång och musik i Ellen-Marias liv, även om det mest är i skolan.
-Jag sjunger mycket i skolan och är med i skolans körer, så det hinns inte med så mycket på fritiden också, säger hon.
De sista veckorna har varit intensiva och dagarna innan kommer allting att intensifieras ännu mer. Ellen-Maria fick veta att hon skulle bli Sveriges lucia i oktober och sedan fick hon hålla det hemligt ett litet tag.
-Jag fick berätta det för mina föräldrar, så det var inte så svårt att hålla det hemligt. Jag tycker verkligen att det är väldigt roligt. Skolan har ju kämpat länge för att luciatåget ska sändas i tv och det är roligt att det har gått vägen. Jag tycker också att det är en fjäder i hatten för vår klass. Det märks tydligt när vi repeterar att alla skärper till sig. Det blir lite extra viktigt allting, säger hon.
För skolan är det speciellt att jobba med ett tv-team. Det handlar mycket om att hitta rätt vinklar och öva så att allt sitter perfekt. Det blir många omtagningar och det som syns på tv är resultatet av många veckors planerande och övande.
-Det är lite speciellt för lärarna också tror jag. De får inte vara med och bestämma allting, haha. Det kan vara lärorikt för dem, säger Ellen-Maria.
Tåget ska inte bara visas på tv utan under söndagen är det ytterligare ett tåg för allmänheten och de ska också lussa för bland annat den egna skolan.
Ellen-Maria tycker att det gemensamma övandet är bra, man får lära sig att lyssna på varandra och hitta rätt anslag. Allting ska stämma och då krävs det att man är ödmjuk och hittar rätt ton tillsammans.
-Det är viktigt att man fokuserar på hela tåget också tycker jag. Det är lätt att det blir för mycket fokus på lucian, jag tycker att jag har fått mer uppmärksamhet än jag trodde. Det har varit både tv och radio som har hört av sig. Men det handlar ju inte bara om mig utan om att allting ska funka gemensamt. Och det har ju skapat en stor sammanhållning i hela gruppen.
Ellen-Maria är ingen rookie i Luciatågsammanhang, detta är tredje gången och sista gången hon är med i tåget. Och det känns en aning vemodigt. Men att sluta som självaste Sveriges Lucia gör det lite extra festligt.
-Alla musik-klass-elever fick anmäla att de ville vara lucia. Sedan plockade lärarna ut fyra kandidater som producenten Göran Winberg och hans kollegor fick välja bland. Så till slut valde de mig.
I luciatåget ska Ellen-Maria ha en dräkt uppsydd av skolans textillärare Eeva-Maija Hinttala.
-Den är väldigt, väldigt fin med pärldetaljer och arbetade sömmar. Eeva-Maija har inspirerats av lite äldre stilar och folkdräkter. Så det kommer bli väldigt fint, säger Ellen-Maria.
I morgon syns alltså Ellen-Maria på tv. Klockan sju sänds programmet och då kommer hon sitta uppe och titta på sig själv.
-Vi har fått ledigt där på morgonen för att vara hemma och titta. Sedan ska vi ses och förbereda den dagens tåg. Men det ska bli roligt att ha riktig lussefrukost och titta på tåget, säger Ellen-Maria.Svts luciatåg från Domkyrkan i Växjö sänds 13/12 kl 07.00 med repris 18.15