Lyxigt med ankbröst

Livsstil 2008-03-29 | Uppdaterad 2008-03-28

Möckelsnäs Herrgård ligger vackert vid Möckelns strand. Taxås klint, Tångarne och Höö är närbelägna lövskogsområden som visar upp sina bästa sidor en försommardag. I restaurangen arbetar fyra kockar som är inriktade på festmenyer och konferensluncher. Under åren har Möckelsnäs arbetat upp ett intresse för maltwhisky och på höstkanten varje år hålls ett större whiskyarrange­mang där maltwhiskyn ingår i alla rätter.


Ankbröstet ligger på en bädd med spenat. Purén i en fiodegsring.

En festlig huvudrätt bestående av ankbröst, spenatbädd, äppelsky, potatis- och palsternackspuré i vacker miljö.

Antonia Wahlström tillverkar en smultronparfait.

Smultron, rabarber och mynta igår i denna läckra dessert.

Laxtartar, pannacotta och vitvinsgelé klar att äta.

Stek ankbröstet utan fett till det fått en fin färg.

Potatis och palsternacka som puré är riktigt delikat.

FAKTA

Mer om ?
Kökschefen Stefan Strömberg, som älskar lamm och italiensk mat, men även traditionell svensk husmanskost.

Osbybon Stefan Strömberg har varit kökschef på Möckelsnäs i sju år. Han började som kock i början av 1980-­talet efter en utbildning i Helsingborg. Sedan har han varit runt både i USA och
Europa och lagat mat på restauranger. Schweiz, Tyskland och Florida, som exempel.
– Att arbeta utomlands har varit oerhört lärorikt. Samtidigt mycket tufft, arbetsklimatet är hårdare, berättar han.
Det finns många favoritmaträtter. Förutom det italienska köket är han väldigt förtjust i sushi. Fläsklägg med rotmos är heller inte illa.
Han uppskattar kockyrket eftersom det är så varierande. Man vet aldrig vad som ska hända under dagen i köket. Hemma är det hustrun som lagar den mesta maten.
Vad dricker du till maten?
– Öl passar till det mesta.

LäS MER


Förrätt
Tartar på rökt lax med jordärtspannacotta och vitvinsgelé

150 g jordärtskocka
50 g palsternacka
2 dl grädde
2 st gelatinblad
Lite vitt vin
Salt och peppar

1. Skala jordärtskockorna och palsternackan och dela dem i mindre delar. Koka dem i grädden tills de har mjuknat och ös i vinet på slutet. Mixa allt slätt.
2. Låt gelatinbladen ligga i blöt till de mjuknat, rör sedan ner dem i den mixade blandningen.
3. Smaka av med salt och peppar. Ös upp pannacottan i formar och låt stå kallt.


Vitvingelé
1,5 dl vittvin
0,5 dl grönsaksbuljong
1 tsk honung
1 blad gelatin

1. Koka upp vinet med grönsaksbuljongen och honungen, rör ner det blötlagda gelantinbladet och slå blandningen över pannacottan. Ställ kallt.

Laxtartar
280 g rökt lax
Svartpeppar
Dill

1. Tärna laxen, smaka av med dill o svartpeppar. Stansa ut i valfri form.

Dryckestips:
Gustave Lorentz Gewurtztraminer Réserve, nr 5244
89,00 kr

Huvudrätt
Ankbröst på spenatbädd, äppelsky samt potatis och palsternackspuré i filodegsring
2 st ankbröstfile
200 g bladspenat
4 dl kalvfond
2st tärnade äpplen
300 g potatis
300 g palsternackor
1 ark filodeg

1. Dela palsternackor och potatis i mindre bitar koka de mjuka och mixa därefter med smör och lite mjölk till en pure. Skär filodegen i fyra remsor a 7 cm pensla med äggula och gör en ring av remsorna och sätt in i ugn på 175 grader tills de fått fin färg.
2. Koka äppel och kalvfond, mixa och smaka av med salt och peppar.
3. Skär ett rutmönster på skinnet på ankbrösten stek utan fett med skinnsidan neråt tills det fått fin färg. Vänd och stek andra sidan också, sätt därefter in i ugn på 175 grader till ankbröstet fått en innertemperatur på 60 grader.


Dryckestips:
Allesverloren Shiraz, nr 29002
99,00 kr


Dessert
Smultronparfait med rabarbersås samt smultron och myntagelé

Smultronparfait
4 st äggulor
85 g socker
4 dl vispgrädde
6 dl smultorn

1. Mixa häften av smultronen till en slät puré.
2. Vispa ihop ägg och socker över vattenbad, tills det nått en temperatur på ca 50°c.
3. Vispa grädden. Blanda samman smultronpurén och äggsmeten. Vänd ner grädden och tillsätt resten av smultronen. Blanda runt, vänd ner i valfri form och frys in i minst ett dygn.

Gelé
33 cl sprite eller liknande läsk
4 blad gelatin
Smultron
Färska myntablad

1. Blötlägg gelatin bladen. Lägg smultorn och myntablad i små formar (helst av silikon). Värm på läsken och smält i gelatinet. Häll i formarna och låt stelna.

Rabarbersås
500 g rabarberpuré
0,5 dl socker

1. Blanda samman i kastrull o låt koka ett par minuter. Låt svalna innan servering.

Dryckestips:
Asti Cinzano, nr 7711
69,00 kr




huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 22 oktober

Nyheter [Uppdaterad i går 16:33]

Länets smittskyddsläkare visar rummet dit eventuella ebolafall ska undersökas. Polisen berättar om den nu gripna mordmisstänkta mannen från Växjö. Fler nyheter och en lokal väderprognos får du i dagens Nära.

 


TV: Smålandsposten Nära måndag 21 oktober

Nyheter [Uppdaterad 2014-10-21]

Växjö Lakers bygger ny ishall för 25 miljoner kronor. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de tre män som stått åtalade för människorov och Helges håla i Växjö stänger butiken när ägarna går i pension.

 




TV: Ny ishall i Växjö

Nyheter [Uppdaterad 2014-10-21]

Nu vill Växjö Lakers bygga igen. Det planeras för ytterligare en ishall i Arenastaden, en anläggning för bland annat konståkning och curling. Kostnad: uppskattningsvis 25 miljoner kronor.

 



Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Bergs kyrka kan undvika avveckling • Kronofogde vill pruta ner advokaters arvode • Älmhult: Skolbarnen fick bekanta sig med kyrkogården • Nästintill fullsatt Folkets hus fick lära sig ”7 saker jag lärt mig som cp-skadad” • Personligt: Hannah och Hildas dröm blev verklighet • Krönikan: Abdi-Noor Mohamed: Samtal med en fredsblomma

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr