Livsstil

Nostalgitrippar och framtidsvisioner

Livsstil Artikeln publicerades

40 år med Sveriges Television i Växjö är minnesboken som både bjuder på nostalgitrippar och framtidsvisioner.
Med 29 anställningsår har författaren Lotti Ekberg varit med om en stor del av resan.
Nu är både hon och boken i mål.
– Det har varit krävande men roligt, säger Lotti Ekberg.

Att täcka in 40 års programproduktion och tekniska innovationer i en bok med begränsat utrymme är i sig en prestation.
Men det har Lotti Ekberg och minnesbokens redaktör Per-Åke Krook klarat av med glans.
Det blir en imponerande resumé av den programverksamhet som inleddes 1969 då Smålandsdistriktet i samproduktion med Göteborg gjorde ett program om glasbruk och stolta glasbruksarbetare.
Och när det nya tv-huset på Hjalmar Petris väg, inköpt för 12 miljoner kronor i december 1979, togs i bruk 1982 innebar det en rejäl skjuts framåt för Smålandsdistriktet.
Den 14 mars 1983 var en speciell dag.
Då startade Smålandsnytt sina 15-minuterssändningar måndag till fredag i TV2 med uppehåll under sommarmånaderna. Här blev Rolf Kandell ett välkänt nyhetsankare innan han efter 19 år slutade 2002.
– Nyhetsinslagen bidrog också till att vi producerade dokumentärer, bland annat om Glasriket, som också blev något av ett signum för distriktet, säger Lotti Ekberg.
Men eftersom tv-huset på Hjalmar Petris väg var stort ville tv-ledningen att programproduktionen i Växjö skulle utökas.
Det ledde till att Växjö 1987 fick ta hand om hela produktionen av Sveriges Televisions barn- och ungdomsprogram.
Första programmet var Unga Tvåan och sedan kom både PM, Nöjesrevyn, Sverigetoppen, Voxpop, Jupiter och Spinn samt inte minst Sommarlov som startade 1990 och skulle bli ett av SVT Växjös signaturprogram fram till att produktionen av barn- och ungdomsprogram upphörde 2008 och flyttades till bland annat Malmö.
- Vi har också lärt barn att sortera sopor i Tippen, säger Lotti Ekberg som under många år jobbade som projektledare för barn- och ungdomsprogrammen innan hon slutade i fjol.
Och faktum är att flera duktiga programledare har startat sina karriärer i Växjö-tv:s ungdomliga miljö.
Här finns namn som Gry Forsell, Pernilla Månsson-Colt och Peter Settman som tillsammans med Fredde Granberg 1993 provocerade den äldre generationen tv-tittare när de spelade raggarna Ronny och Ragge med sina polisonger, nedhasade brallor och pök.
– Vi hade en topp i programproduktionen i slutet av 90-talet, början 2000/01 då vi gjorde mer teve än Malmö och Göteborg. Vi hade ungdomsuppdraget som gav volym. Det var ett klart billigare och effektivare sätt att producera än att göra andra tyngre produktioner men likväl gjorde vi väldigt mycket teve. Rationell teve, billig teve, bra teve, skriver Per-Åke Krook i minnesboken.
Nu är den tiden förbi. Men tack vare förmågan att ta fram tekniska innovationer och lösningar etablerade SVT-ledningen 2004 ett grafiskt center i Växjö som nu, med Gisela Soprani som chef, levererar nyhetsgrafik till alla nationella och regionala nyhetsprogram.
Dessutom har Smålandsnytt både 2006 och 2008 tagit hem Prix Circom som Europas bästa webbsajt.
Men under hela 2000-talet har verksamheten präglats av nedskärningar.
– I Växjö har vi ju varit nedläggningshotade ett antal gånger. Det känns som att vi i hög grad är beroende av politikerna och deras beslut, säger Lotti Ekberg.
Under 2008 avvecklades programproduktionen i Växjö och från och med i år är SVT uppdelat i en nyhetsdivision och en programdivision med fyra programproducerande orter: Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå.
Här är alltså Växjö borta och allt tyder på att det är för gott.
Men minnesboken är ett vältäckande dokument över 40 år med Sveriges Television i Växjö.