Ljungby

Vind stör släckningsarbete i Kråkshult

Kråkshult Artikeln publicerades

Vid halv fyra-tiden på torsdagen inkom ett larm om en gräsbrand i Kråkshult i Lidhult i Ljungby kommun. Det visade sig då vara en större brand med stor spridningsrisk, men den största faran avvärjdes tämligen fort. På fredagen fortsätter släckningsarbetet – men motarbetas av vinden.

Enligt Carl Håkansson, räddningschef vid Ljungby räddningstjänst, ska det röra sig om en större brand.

– Vi är på framme med styrkan. Vi uppskattar att brandens omfattning är ungefär 400 x 500 meter och att det finns spridningsrisk, säger Carl Håkansson.

Räddningstjänst på mark arbetade med släckningsarbete och helikopterresurser fanns även på platsen.

Strax innan 19-tiden under torsdagskvällen ska branden ha blivit omringad.

– Branden är omringad och under kontroll för tillfället. Men man vet aldrig om det sprider sig igen. Området vattenbombas fortfarande med tre helikoptrar, säger Mikael Andersson, insatsledare vid Ljungby räddningstjänst.

På fredagsförmiddagen var läget i stort sett oförändrat. Mikael Andersson var då inte på plats men bekräftade att arbetet var i full gång och att antalet helikoptrar i bruk reducerats till en. Det återstår att se om branden kan släckas under dagen.

– Vi hoppas på det. Vinden är ett litet problem men brandmännen gör så gott de kan, säger han.

Under fredagseftermiddagen var tongångarna ungefär desamma.

– Det går väldigt bra för dem där ute och branden är helt under kontroll. Det är en besvärlig teknik som krävs eftersom det är torvmark – man måste båda hacka och hälla på vatten för att det ska ge effekt, säger Mikael Andersson.

– Har vi tur kan vi avveckla vårt arbete där framåt kvällen. Vi håller på att diskutera det

I nuläget omfattar branden ungefär 25 hektar. Cirka 20 man från Ljungby räddningstjänst samt lokala och LRF:s brandvärn jobbar med att bekämpa den.