Annons
Nyheter

Barns psykiska ohälsa - vår tids livsstilssjukdom

Sedan slutet av 80-talet har det skett en mycket kraftig ökning av barn och ungdomar som upplever oro, ångest eller ängslan och därmed tecken på lättare psykisk ohälsa.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2015
Foto: Margitta Lennartsson

I slutet av 80-talet uppgav cirka fyra procent av männen att de upplever symptom av psykisk ohälsa och nu upplever cirka 15 procent samma sak. För kvinnor är utvecklingen ännu mer allvarlig. Där pekar kurvan brant uppåt från cirka nio procent till cirka 30 procent. Under de senaste åren har utvecklingen tack och lov planat ut, men då på en historiskt mycket hög nivå. Däremot lider allt flera, främst kvinnor, av svårare psykisk ohälsa. Det gäller i alla grupper oavsett bakgrund.

Vad detta beror på är inte självklart , men mycket pekar på att det skett en stor förändring av villkoren för ungdomar i dag jämfört med för 20 år sedan. När ungdomar tillfrågas är det studierna och arbetssituationen som främst orsakar oro, men framför allt kvinnor anger även funderingar kring sitt utseende som orsak. Delvis beror detta på ett ökat tryck från samhället samt en allt större utseendefixering. Detta är en utveckling som jag tycker är mycket oroande.

Annons

Centerpartiet och Alliansen ser allvarligt på psykisk ohälsa. I början av november presenterade de, på nationell nivå, en del av budgetmotionen Utbildning bygger Sverige starkt. Utöver flera konkreta förslag för skolan togs psykisk ohälsa hos barn och ungdomar och studiero upp som en särskild punkt. Det visar på att vi tar ungdomars hälsa och arbetsmiljö på stort allvar.

Bland satsningarna fanns bland annat att utöka skolidrotten och göra stora satsningar på att motverka barnens och de ungas psykiska ohälsa. Fokus framöver bör ligga på att öka tillgängligheten till förebyggande arbete. Större och mer samordnade insatser krävs. Föräldrar, socialtjänst, skola/elevhälsa, BUP och övrig sjukvård behöver samarbeta bättre. För detta avsätts totalt en miljard kronor mellan 2016-2018. Denna satsning ska också bidra till att öka kunskapen om barns och ungas psykiska ohälsa, öka tillgängligheten till stöd och vård, insatser för att stärka elevhälsan inom ramen för satsningen mot barn och ungas psykiska ohälsa. Alliansen avsätter betydligt mer resurser till detta område än vad S+MP-regeringen gör med sin satsning på elevhälsan.

Här i Kronoberg startade Landstingsalliansen barn och ungdomshälsan som gjort succé och visat sig fylla ett stort behov för barn och ungdomar med lättare psykisk ohälsa. Denna enhet har väckt uppmärksamhet även på nationell nivå. I budgeten som vi lade på landstingsfullmäktige i november ville vi göra ytterligare förstärkningar med psykologresurser på länets vårdcentraler. Tyvärr blir denna satsning mindre eftersom vår budget röstades ned.

Psykisk ohälsa är en fråga som berör många personer och många olika professioner måste samarbeta för att få till en förändring. Därför önskar jag när vi nu går in i och bildar Region Kronoberg att denna fråga står högt upp på dagordningen. Jag är helt övertygad om att ungdomars psykiska ohälsa kräver åtgärder och samverkan på alla nivåer stat, region och kommun. Även familjen spelar en stor roll. Region Kronoberg kan vara det sammanfogade kittet i arbetet.

Samtidigt som vi arbetar för att motverka det vi, via forskning vet orsakar psykisk ohälsa, tror jag att självkänsla, självförtroende och värdegrund mm måste diskuteras mer i samhället för att stärka framför allt ungdomar. Självförtroende och självkänsla är till viss del som kondition, om man inte hela tiden tränar tappar man snabbt i kondition.

Jag menar inte att detta är en enkel fråga som har ett entydigt svar eller är enkel att åtgärda, men detta är en fråga som vi måste ta på största allvar!

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons