Annons
Nyheter

Dags att slopa avgiften för gynekologisk cellprovtagning

Kronobergs landsting är ett av de sämsta i landet på att få kvinnor att ­komma till cellprovtagningarna. Med nya politiker installerade vill vi därför återigen aktualisera frågan i hopp om att landstingen inför 2015 års budget gör cellprovtagningen avgiftsfri, skriver Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.
Nyheter • Publicerad 1 december 2014

Varje år dör eller insjuknar 620 kvinnor i livmoder­halscancer som uppstår till följd av cellförändringar. Enbart i Kronoberg uppgick antalet insjuknade eller avlidna kvinnor år 2012 till elva.

Den viktigaste åtgärden för att upptäcka cancern i tid är genom gynekologisk cellprovtagning. Sedan regelbundna cellprovtagningar, så kallat screeningprogram, introducerades har förekoms­ten av livmoderhalscancer­ halverats. Men trots att studier visar att avgifter gör att färre kvinnor går på sina cellprovtagningar­ är denna undersökning­ avgiftsbelagd i 17 av Sveriges­ landsting.

Annons

För de kvinnor ­ som uteblir från cellprovtagnings­kontroller ökar risken­ att even­tuella cellförändringar­ inte upptäcks i tid och därmed utvecklas till cancer, något som kan bli livs­hotande.

Redan 2013 skickade Nätverket mot gynekologisk cancer brev till alla landsting som har kvar patientavgiften för cellprov­tagning, däribland Krono­berg och bad att dessa skulle tas bort. I Kronoberg blev då svaret att de inte har för avsikt att förändra några avgifter.

Kronoberg är ett av de sämsta­ landstingen i landet på att få kvinnor att komma till cellprovtagningarna. Med nya politiker installerade vill vi därför återigen aktualisera frågan i hopp om att landstingen inför 2015 års budget gör cellprovtagningen avgiftsfri.

Ett av argumenten för av­giften är att det skapar­ intäkter till landstingen.­ Men kostnaderna för vården­ av insjuknade kvinnor ställs inte i relation till den lilla intäkten från cellprovtagningen.

I Kronoberg uppgick intäkterna för cellprov­tagningsprogrammet år 2012 till 0,9 miljoner kronor. Men kostnaderna för att ta hand om patienter­ som insjuknat­ eller dött i cancer var ungefär tre gånger så stora.­ Därtill finns även en kostsam administrativ apparat för att hantera avgifterna.­ Utöver detta kommer det fysiska och psykiska­ lidande för de drabbade­ och deras anhöriga?- lidande som inte går att uppmäta i kronor och ören.

Landstingen verkar fokusera­ på de uteblivna­ intäkterna om avgiften skulle slopas. Vi önskar att de i?stället fokuserade på det ökade antalet fall som skulle kunna upptäckas i tid, innan kvinnorna utvecklar liv­moderhalscancer, genom att ta bort avgiften. Det skulle ge landstingen en bättre total­ekonomi och förbättra möjligheten för de kvinnliga­ invånarna att bli friska och överleva.

I Skåne slopades till exempel avgiften för 23-åringar 2013, vilket ökade­ antalet deltagare­ med 30 procent. Under 2014 har Skåne därför tagit bort avgiften för alla kvinnor­ upp till 30 år. Nyligen rapporterade även Sveriges Radio att Gotland sett en markant ökning i antalet deltagande bara under det första halvåret, främst bland unga, sedan avgiften slopades. Även i Stockholm och Södermanland har liknande utveckling setts.

Så, till er politiker med beslutsmakten för Kronobergs läns landsting vill vi, med denna artikel, fråga:

Kommer ni att behålla avgiften när den bevisligen­ minskar effekten av screening­programmet?

Genom att öka antalet deltagare till screeningprogrammet för livmoderhalscancer skulle fler fall av förstadium till cancer upptäckas i tid och genom behandling förhindra att utvecklas till cancer.

Annons

Efter att ha presenterat dessa argument som visar på avgiftens betydelse för om kvinnor väljer att gå på cellprovtagning eller inte??- och de samhälls­effekter som detta medför ?- är det med hoppfullhet vi inväntar respons och ställningstagande från Kronobergs landstingspolitiker. Detta i vår strävan och övertygelse om att situationen för kvinnorna i detta landsting kan förbättras avsevärt när det kommer till att förebygga livmoderhalscancer.

Barbro Sjölander

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons