Lobbyn

Dags för jobbskatteavdrag på sommarjobb för unga

Lobbyn Artikeln publicerades

 Sommarlovet närmar sig med stormsteg för Sveriges gymnasielever. En hel sommar av sol, bad och glassätande. Förhoppningsvis får många dessutom jobba under sitt sommarlov.
Tyvärr är det alldeles för få som får den möjligheten, det måste därför bli enklare och billigare för företagen att anställa och mer lönsamt för unga att arbeta.
I dag betalar man anställningsskatt och inkomstskatt, alliansregeringen har sänkt båda skatterna, men mer behöver göras.
Först och främst är det viktigt att poängtera att det i grunden är bra att bidra till den gemensamma finansieringen av välfärden, men för en gymnasieelev som sommarjobbar föreslår jag att det görs undantag i form av ett ”sommarjobbskatteavdrag” där båda dessa skatter helt slopas.
Sommarjobbskatteavdraget skulle rikta sig till de gymnasieelever som jobbar under de somrarna då de fortfarande går i gymnasiet, alltså exempelvis sommaren mellan andra och tredje året. Det grundavdrag som man redan i dag har, som gör att man kan tjäna de första 18 200 kronor skattefritt, anser jag inte bör räknas in i sommarjobbskatteavdraget utan kan användas för att det ska bli mer lönsamt att jobba kvällar och helger under terminerna.
Det skulle ge mer pengar i plånboken för oss ungdomar, vilket både stärker självständigheten och motivationen att jobba, och samtidigt skulle vi få in en fot på arbetsmarknaden i form av både erfarenhet och referenser.
Att ungdomar har sysselsättning under somrarna och att fler unga får arbetslivserfarenheter tidigt är något som gynnar hela samhället.
Att sommarjobba kan vara språngbrädan till att kunna uppfylla sina drömmar. Det kanske är att åka på den där resan tillsammans med klasskompisarna, sitta på en uteservering och dricka momssänkt kaffe eller ha möjligheten att spara för kommande studier, egen lägenhet eller något annat. Det är därför arbetet för att fler ska få möjligheten att jobba alltid kommer fortsätta för Moderaterna, Sveriges enda arbetarparti!

OLIVER ROSENGREN (M)