Annons
Nyheter

Höj lärarnas status

Jag som företrädare för Lärarnas Riksförbund förstår och delar den frustration över lärarnas låga löner och villkor som uttryckts i de demonstrationer som ägt rum nyligen i protest med det nya läraravtalet.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2012
Johan Runesson.
Johan Runesson.Foto: privat

Jag är övertygad om att alla inom Lärarnas Riksförbund är rejält upprörda över att vi inte kunde få ett avtal med ännu högre löneförhöjningar och bättre arbetsvillkor. Vi behöver uppvärdera läraryrket –  inte bara för att vi själva ska få högre lön och bättre villkor – utan för att hela samhället tjänar på att satsa på lärarna. Sverige är och ska vara en kunskapsnation också framöver. Utbildning är en investering i framtiden, inte en kostnad.

Nu fick vi de största löneförhöjningarna på svensk arbetsmarknad med över 50 procent mer än de flesta andra avtal som har slutits. Men vi är inte nöjda med det. Nu går vi vidare och pressar arbetsgivarna i kommunerna, dels i de lokala löneförhandlingarna och dels inför att de ska sätta lönenivåerna på de sifferlösa åren 2014-15.

Annons

Detta avtal är ett första steg i arbetet med att fullfölja en för landet helt nödvändig uppvärdering av läraryrket.

Det vi blir mest upprörda över nu, är att Svenskt Näringsliv har klagat över att vi fått för höga löneförhöjningar, och att vårt avtal skulle riskera hela den svenska lönesättningsmodellen bara för att vi fick betydligt mer än alla andra. Det är märkligt, och tyder på att man inte har insett varför Sverige som kunskapsnation behöver uppvärdera lärarna – som ju har halkat efter lönemässigt så många år.

Inför omröstningen av avtalet vet vi att många av delagaterna – vanliga yrkesverksamma lärare – sa att de inte ville rösta ja, men inte kunde rösta nej. Till slut blev det en tydlig majoritet för att säga ja till medlarnas bud. Även om Kronoberg reserverade sig var det en demokratisk process där 55 av 79 röstade ja.

Vi hade definitivt hoppats på mer, men nu fick vi ändå till ett avtal som innebar 4,2 procent i löneförhöjningar 2012 – mer än något annat avtal. Alternativet hade varit både osäkerhet inför framtiden och en betydligt lägre nivå: 2,6 procent i ett år.

Vid en konflikt hade även retroaktiviteten i avtalet försvunnit. Det skulle ha inneburet att en lärare med en genomsnittlön skulle förlora de cirka 9 000 kronor som nu de allra flesta nu kommer att få retroaktivt innan jul.

Nu är det viktigt att vi använder den kraft som finns i många lärares frustration, och riktar den mot de kommunpolitiker som ska sätta lönenivån för lärarna om bara cirka ett och ett halvt år. Nu är det upp till bevis för kommunerna: har de kraft nog för att fullfölja uppvärderingen av lärarna? Annars har de en gång för alla visat att de inte är mogna uppgiften att vara huvudmän för skolan.

Jag stannar, kavlar upp ärmarna och spottar i nävarna. Att fly är inte en lösning.

JOHAN RUNESSON

 Vi behöver uppvärdera läraryrket – inte bara för att vi själva ska få högre lön och bättre villkor – utan för att hela samhället tjänar på att satsa på lärarna. Sverige är och ska vara en kunskapsnation också framöver. Utbildning är en investering i framtiden, inte en kostnad, skriver Johan Runesson, ordförande Lärarnas Riksförbund i Växjö samt ordförande Distrikt Kronoberg .

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons