Lobbyn

Hur hade Sverige sett ut om inte alliansen styrt?

Lobbyn Artikeln publicerades

Alliansen har vunnit två val med ekonomin i fokus, ordning och reda i finanserna. Sverige ligger i tio-i-topp i världen i att minska statsskulden och bäst i Europa, skriver Katarina Brännström (M), riksdagsledamot.

Att det går bra för Sverige i en tid av ekonomisk kris och turbulens har de flesta förstått. Att det också skett ett värderingsskifte med alliansen verkar i alla fall inte Socialdemokraterna förstått.
När Anders Borg nyligen benämndes Europas bästa finansminister så kommenterade Socialdemokraternas ekonomiska talesperson detta med ”Det hade jag också kunnat bli”. Ett påstående som visar att det gamla regeringspartiet är vilse i verkligheten.
Det är ju alliansens långsiktiga förändringar i svensk ekonomi sedan 2006 som byggt stabiliteten. Som gett Fredrik Reinfeldt och Anders Borg historiskt högt förtroende. Alliansen visade de samhällsproblem som fanns och gav lösningar. Vi lovade inte guld och gröna skogar och högre bidrag. Vi sa att utanförskapet skulle minskas, att det ska löna sig bättre att arbeta. Sverige valde en annan väg än Socialdemokraternas.
Alliansen har vunnit två val med ekonomin i fokus, ordning och reda i finanserna. Sverige ligger i tio-i-topp i världen i att minska statsskulden och bäst i Europa.
Socialdemokraterna ville att staten skulle gå in i Saab med många miljarder när krisen började, regeringen valde en annan väg. Med jobbskatteavdraget, RUT- och ROT-avdrag, förändringar i arbetslöshets- och sjukförsäkring, som Socialdemokraterna sa nej till, har flera hundra tusen nya jobb skapats. Människor har kommit i arbete, trots djup kris i omvärlden. Då ville Social­demokraterna i stället göra det mer lönsamt att inte arbeta och höja ersättningen i a-kassa och sjukförsäkring. Som med all säkerhet ökat på arbetslöshet, utanförskap och statsskuld.
När Socialdemokraterna nu talar om ”massarbetslöshet” i Sverige är det falskt tal och svartmålning. Arbetsförmedlingens AKU visar i november 6,7 procent, att jämföra med Spanien som styrts av socialister, på 24 procent. Det är 180 000 fler som arbetar än 2006, sjuktalen har sjunkit drastiskt, liksom förtidspensionerade.
Att alla som arbetar fått mycket mer kvar i plånboken, har varit gott för dem och hela samhället. En månadslön extra varje år att konsumera och investera, med sänkt skatt. Att investeringarna i infrastrukturen aldrig varit högre visar på god ekonomi och skapar många jobb. Socialdemokraterna lovade ofta vägar och järnvägar i val, men skickade inte med pengar och glömde underhållet som är enormt eftersatt.
Hur hade Sverige sett ut nu om inte alliansen styrt? Allt är självklart inte perfekt, det återstår mycket att göra. Arbetslinjen är grunden, att få fler i arbete och fler att bli anställningsbara. Äldreomsorgen, bättre utbildning och mer företagande är utmaningar.
Socialdemokraternas flumskola märks fortfarande på ungdomsarbetslösheten. Men det går inte längre kalla oss ”illvilliga borgare”, som Ylva Johansson (S) gör, det är få som går på det. Medan socialdemokrater krigar tar vi ansvar. Alliansen har varit och är det bästa för Sverige, nu och i framtiden.

KATARINA BRÄNNSTRÖM