Annons
Nyheter

Medborgarna behöver skydd mot övervakning

Det är inte bara storebror som ser oss i det moderna samhället. ”De tusen ögonen har fått fria händer att kolonisera våra krympande och hotade privatliv”, skriver Torgny Klasson (FP).
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2013
I Sverige har övervakningssamhället under tjugohundratalet tagit sig uttryck i lagen om hemlig rumsavlyssning samt den så kallade FRA-lagen. (Bilden är arrangerad.)Foto: anders wiklund/scanpix
I Sverige har övervakningssamhället under tjugohundratalet tagit sig uttryck i lagen om hemlig rumsavlyssning samt den så kallade FRA-lagen. (Bilden är arrangerad.)Foto: anders wiklund/scanpixFoto: 

Edward Snowden har avslöjat USA:s teknologi för att övervaka i stort sett alla svenskars kommunikation via internet. Skulle de amerikanska underrättelseorganen mot förmodan inte klara av sin övervakningsuppgift i något enstaka fall får de antagligen all hjälp de behöver från sina svenska motsvarigheter. I skuggan av terroristattentaten den 11 september 2001 har en rad kränkningar av rätten till personlig integritet kunnat genomföras. Utvecklingen är smygande och har i dag global räckvidd.

Under kalla kriget beskrevs de östeuropeiska diktaturerna med sina otaliga övervakningsorgan och repressiva tekniker som avskräckande exempel. Samtidigt framhölls medborgarnas rätt till sina privatliv i västvärlden som ett centralt demokratiskt värde. Dagens Nyheter konstaterar i en ledarartikel (22 juli) att den demokratiska världen sannolikt aldrig har varit mer kontrollerad än nu. Det förefaller som en paradox. Det som var en synd under kalla kriget har blivit en dygd i?dag.

Annons

Det skrämmande i sammanhanget är att ytterst få männi­skor öppet protesterar mot samhällsutvecklingen. Folk i allmänhet förefaller acceptera statsmaktens försäkringar om att den som har rent mjöl i påsen inte har någonting att frukta. I USA har the Patriot Act skapat ett kontrollsamhälle i linje med det som Michel Foucault en gång beskrev i sitt klassiska verk Övervakning och straff. Utvecklingen är likartad i Storbritannien där kameraövervakningen på allmän plats har fått en enorm omfattning.

I Sverige har övervakningssamhället under tjugohundratalet tagit sig uttryck i lagen om hemlig rumsavlyssning samt den så kallade FRA-lagen. Samtidigt ser vi nya hot mot vår personliga integritet. Individers privata sfär tillåts av såväl socialdemokrater som moderater att kommersialiseras. Företagen får alltmer information om våra konsumtionsmönster. Direktriktad reklam i postlådan, via e-post och i våra telefoner visar att det inte bara är storebror som ser oss. De tusen ögonen har fått fria händer att kolonisera våra krympande och hotade privatliv.

Vad kan vi då gemensamt göra för att stoppa utvecklingen och vända den i en mer rättssäker riktning? Jag kan spontant komma på tre krav som jag tror att flertalet medborgare skulle kunna hålla med mig om:

Krav 1: Låt riksdagen stifta tvingande rättsregler i Regeringsformen om alla medborgares rätt till personlig integritet. I dag är formuleringarna medvetet luddigt formulerade. Det beror på att regeringsmakten i Sverige oavsett om den har varit röd eller blå alltid har föredragit oinskränkt statsmakt framför individuella rättigheter.

Krav 2: Se till att EU ställer betydligt hårdare krav på USA angående deras övervakning av datakommunikationen inom EU-området. EU kan med fördel använda handelsvapnet som politisk påtryckning i förhandlingarna.

Krav 3: Inför totalförbud av telefonreklam och all annan direktriktad reklam. Frågan om rätten till personlig integritet i det svenska samhället har utretts till leda under årens lopp. Den politiska viljan att göra något åt samhällsproblemet har däremot varit allt annat än imponerande.

TORGNY KLASSON (FP)

VÄXJÖ

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons