Annons
Nyheter

Minska mobbningen med medvetet nätverkande

Genom att skaffa sig fejkprofiler på sociala media och adda ”vänner” så tar sig den som vill mobba någon fram för att komma åt sitt offer.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2013

Genom att skaffa sig fejkprofiler på sociala media och adda ”vänner” så tar sig den som vill mobba någon fram för att komma åt sitt offer.

Det är oftast vänner till sitt/sina utvalda offer som vänförfrågas – allt för att kränka personen i flera sammanhang till exempel genom att bli inbjuden till ett event och den vägen lägga upp nidbilder, kalla sitt offer för hora och så vidare.

Annons

Mobbningen tar sig nya uttryck i takt med att aktiviteten på sociala medier ökar och ett av dessa uttryck är att skaffa sig fejkprofiler med fina bilder där det mestadels står ”tack för vänskapen” på tidslinjen, här bör man vara vaksam. Ibland kan dessa fejkprofiler dessutom vara fyllda med nidbilder på personer som verkar på sociala medier i sina affärsroller och nätverk men det finns också ett antal bilder på högt uppsatta politiker.

Samtidigt som någon fejkprofil försvinner efter ett antal anmälningar så dyker det upp nya – allt för att fortsätta mobba sina offer.

Hur kan vi hjälpas åt att motverka fejkprofiler?

Den som mobbar har ett antal ”vänner” som gillar och pushar det den skriver. Ibland verkar det som en del inte ens läser det som står utan bara trycker på gilla även om budskapet som sägs/visas är kränkande. Även om du har gemensamma vänner med pro­filen så betyder det inte att det inte är en fejkprofil, så kolla alltid upp vem det är du accepterar som vän. Du som är vän med en fejkprofil blir en medlöpare då du möjliggör för mobbaren att fortsätta mobba.

Om vi börjar nätverka smartare och inte slentrian­mässigt acceptera vänförfrågningar så skulle det försvåra för den/dem som mobbar. Vi behöver tillsammans hjälpas åt att höja medvetenheten.

Vad behövs för att motverka nätmobbning?

Vad gäller nätmobbning så kräver lagen att det eventuellt misstänkta brottet ska kunna leda till fängelse för att polisen överhuvudtaget ska kunna agera. Om den möjligheten inte finns så är det i dag lönlöst att försöka få fram uppgifter om gärningsmannen.

Här anser vi att det behöver ske en förändring i lagstiftningen så att den som utsätts för denna nya form av mobbning har möjlighet att anmäla mobbningen som det brott det faktiskt är.

Nina Jansdotter

Beteendevetare och Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial

Annons

Linda Mathiasson

expert på sociala medier miljö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons