Annons
Nyheter

Satsa på utbildning!

 För dem som förlorar jobben är det viktigt att det finns omställningsmöjligheter. Tillgången till utbildningar är en viktig del i detta. Men för att en omställning ska kunna fungera väl krävs också att man inte hamnar i akuta ekonomiska bekymmer när man blir arbetslös, skriver Tomas Eneroth (S), riksdagsledamot. 
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012
Tomas Eneroth.
Tomas Eneroth.Foto: Lena Gunnarsson

Det är oroliga tider i Kronobergs län och i tidningarna kan vi läsa om nya varsel varje vecka. Bara i september månad så varslades över 600 personer i länet.

Arbetslösheten i Kronobergs län är nu nära nio procent och konkurrensen om varje ledigt arbete är stor. Samtidigt så säger vart fjärde företag i Kronobergs län att de är beredda att anställa om de hittar rätt personal – det finns alltså ett stort rekryteringsgap mellan den tillgängliga arbetskraften och arbetsmarknaden.

Annons

I vårt budgetförslag väljer vi att göra satsningar för att minska rekryteringsgapet genom stora utbildningssatsningar, inte minst på yrkesutbildningar. Vi föreslår 30 000 utbildningsplatser på Yrkesvux, Komvux, yrkeshögskola, samt högskola och universitet. Vi föreslår också förstärka resurser för arbetsmarknadsutbildningar och större möjligheter för Arbetsförmedlingen att använda resurserna där de gör nytta. Bara i Kronobergs län har Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka över 140 miljoner kronor i outnyttjade resurser – trots att företag ropar efter utbildad arbetskraft och arbetslösa efterfrågan utbildning.

Regeringen har gjort andra prioriteringar. I sin budget lånar man pengar till att minska bolagsskatten för banker, samtidigt som man tar bort över 10 000 platser på högskolor och universitet och föreslår införandet av ettåriga gymnasieutbildningar. Med andra ord, minskade utbildningsambitioner samtidigt som företagen efterfrågar utbildad arbetskraft.

Vi tror att det är helt fel väg att gå. Nedläggningen av kunskapslyftet, försämringarna i gymnasiet och färre högskoleplatser har knappast stärkt sysselsättningen, bara ökat rekryteringsproblemen för företagen.

För dem som förlorar jobben är det viktigt att det finns omställningsmöjligheter. Tillgången till utbildningar är en viktig del i detta. Men för att en omställning ska kunna fungera väl krävs också att man inte hamnar i akuta ekonomiska bekymmer när man blir arbetslös.

Sverige har i dag en av Europas sämre arbetslöshetsförsäkringar. Samtidigt har vi ändå hög arbetslöshet och mycket hör ungdoms- och långtidsarbetslöshet. Vår uppfattning är att arbetsmarknaden faktiskt fungerar bättre om man har en väl fungerande arbetslöshetsförsäkring.

Fler kommer inte i arbete om man tvingas från hus och hem bara för att blivit av med jobbet. Tvärtom, så kan bra omställningsförsäkringar och utbildningsinsatser innebära att fler återkommer i jobb, i stället för att slås ut. Vi föreslår därför såväl sänkta avgifter som höjda tak i a-kassan. Regeringens vägval – att nedmontera a-kassan och minska utbildningsmöjligheterna har vi sett resultatet av. Sverige har högre arbetslöshet än när regeringen tillträdde och FAS 3 är Sveriges största arbetsgivare. Det kan knappast någon vara nöjd med.

Det är dags för en politik som sätter jobben främst. Med satsning på aktiv näringspolitik, utbildning och forskning kommer jobben. Regeringens recept med ensidigt sänkta skatter och minskade utbildningsambitioner har vare sig gett Sverige jobb eller framtidstro. Att låna till bolagsskattesänkning åt landets banker, och samtidigt lägga ner utbildningar kan knappast vara rätt recept för framtiden. Vi föreslår i stället investeringar i utbildning och aktiv näringspolitik.

TOMAS ENEROTH

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons