Annons
Nyheter

Släpp greppet om Emigrantinstitutet

Öppet Brev.
Växjöpolitiker! Tag intryck av vad som sker i Sävsjö där mobiliseringen är på topp för att knyta band över Atlanten. I er oförmåga att ge konstruktiva bidrag till stiftelsen och i er brist på visioner bör ni släppa det förlamande greppet över Emigrantinstitutet, skriver Harald Runblom, ordförande Svenska emigrantinstitutets styrelse.
Nyheter • Publicerad 24 september 2014
Emigrantinstitutet inte någon verksamhet i Växjö. Utställningar baserade på institutets samlingar finns nu i Göteborg och Sävsjö och på andra platser
Emigrantinstitutet inte någon verksamhet i Växjö. Utställningar baserade på institutets samlingar finns nu i Göteborg och Sävsjö och på andra platserFoto: Urban Nilsson

Emigrantinstitutet förvaltar ett internationellt kulturarv av världsklass. Dess potential är stor men Växjös politiker har de senaste åtta åren lagt en kall hand över verksamheten. Kunnighet, entusiasm och möda präglade uppbyggnaden av institutet. I spetsen stod emigrationsforskaren Ulf Beijbom till 2002. Insatser gjordes av hängivna medarbetare och frivilliga i många länder. Bland dessa var engagerade landshövdingar samt politiker från stad och län.

Efter Beijboms avgång mötte­ nya utmaningar: ny teknik, nya medier, internet, ändrade villkor för släktforskningen med mera. Efter en ledarkris tog politikerna ett allt fastare grepp om styrelsen och institutet men med förskräckande resultat. Det organisatoriska fick överskugga det innehållsliga.

Annons

2007 ville man kasta ut alla styrelseledamöter som inte hörde hemma i Kronoberg, något som Kammarkollegiet satte stopp för.

2008 ville man gå ett steg längre och stoppa in stiftelsen i ett aktiebolag. När detta stötte på patrull i styrelsen marscherade landstingets och kommunens representanter ut ur styrelserummet. De ekonomiska bidragen till stiftelsen upphörde.

Våren 2013 gjorde landstinget och kommunen åter anspråk på sina platser i styrelsen men har sedan dess inte bidragit med en enda krona, än mindre kommit med några visioner för framtiden.

Målet har varit att bevaka­ Emigrantinstitutets undergång och kontrollera att tillgångarna överförs till Kulturparken Småland AB. Detta helt i strid med stiftelsens stadgar. Försök från övriga styrelse­ledamöters sida att finna en långsiktig lösning har blockerats av politikerna.

Inte nog med detta. På styrelsemötet den 2 juni i år sade Växjöfalangen i styrelsen nej till ett villkorslöst bidrag om två miljoner kronor från Jonas Broncks Center i Sävsjö, som skulle ha möjlig­gjort att driva verksamheten vidare samt finna en långsiktig lösning. Växjöfalangen ville i stället helt lägga ner verksamheten och börja förhandla med Kulturparken. Beslutet att inte ta emot tvåmiljonersbidraget har överklagats och avgörandet ligger hos Länsstyrelsen i Skåne, som är stiftelsens tillsynsmyndighet.

Växjöpolitikerna har åter lagt sin förlamande hand över institutet. Sedan 2008 har personalen gjort stora insatser för dokumentation och samarbete i nya former runt om i södra Sverige.

Idag har Emigrantinstitutet inte någon verksamhet i Växjö. Utställningar baserade på institutets samlingar finns nu i Göteborg och Sävsjö och på andra platser. Med hjälp av systerorganisationen Svenska Migrationscentret i Karlstad digitaliseras stora delar av samlingarna som på så sätt kommer att bli tillgäng­liga runt om i världen med den nya teknikens hjälp.

Den viktigaste uppgiften för Emigrantinstitutet måste vara att fullfölja dokumentationen av svenska emigranters liv och öden. Denna uppgift blir allt större för varje år i takt med globalisering och nya migrationsmönster.

Växjöpolitiker! Tag intryck av vad som sker i Sävsjö där mobiliseringen är på topp för att knyta band över Atlanten. I er oförmåga att ge konstruktiva bidrag till stiftelsen och i er brist på visioner bör ni släppa det förlamande greppet över Emigrantinstitutet.

Ta konsekvensen av er misslyckade taktik. Lämna styrelsen för gott och låt verksamheten lokalisera sig där det finns respekt för stiftelsen och dess ändamål och ambitioner att åstadkomma något.

Harald Runblom

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons