Annons
Nyheter

Uttrycket tomma lador är inte sant

Ett nytt bevingat uttryck har lanserats, nämligen att ladorna är tomma. Det låter nästan som om Sverige plötsligt bytt plats med något land i Syd­europa och att vår ekonomi är på ruinens brant. Alla med lite ekonomisk insikt begriper att uttrycket tomma lador inte är sant, skriver Folkpartiets Nils Fransson.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2014

Sverige har nu med full kraft börjat upptäcka vad som har hänt när vi har fått en ny regering.

Hitintills har den S-ledda­ regeringen börjat aviserat sina tänkta reformer för framtiden. Reformerna består till stor del av mycket kraftiga skatte­höjningar framför?allt på arbete, bland annat genom att införa kraftiga marginalskatter på arbete igen.

Annons

Här blir det nu särskilt unikt, när man inför en särskild pensionärsskatt, för dem som fortsätter att jobba även efter det att de är 65 år. Pensionärernas skatter var särskilt omdebatterade under valrörelsen. Men inte sades det med ett enda ord att det skulle bli kraftiga skatte­höjningar för denna grupp?

Sedan har vår nya finansminister förklarat hur det ser ut med statens finanser.

Ett nytt bevingat uttryck har lanserats, nämligen att ladorna är tomma. Det låter nästan som om Sverige plötsligt bytt plats med något land i Syd­europa och att vår ekonomi är på ruinens brant. Att detta beror på att som man säger, hör till, att en ny finansminister tar till överord, när man nyss tillträtt sitt nya ämbete är väl något man kanske kan tillfälligt skylla på.

För sitt uttalande om den svenska ekonomin har hon med all rätt blivit hårt kritiserad för av flera ekonomiska experter. Alla med lite ekonomisk insikt begriper att uttrycket tomma lador inte är sant.

Men om det skulle vara på så vis att finansministern uppfattning vinner terräng även hos den nya regeringen och om man då bestämmer sig för att fylla på ladorna igen, ja då kan det svenska folket vänta sig synner­ligen dyst­ra tider.

Det som kommer att ske då, är att svenskarnas skatte­börda kommer att bli fullständigt orimlig.­ Den svenska staten kommer att tvingas till att kräva att i princip allt som man lyckas dra in till den egna plånboken i?stället ska lämnas över till staten.

Köpkraften för gemene­ man kommer att bli ytterst begränsad då regeringen anser att de pengar man får genom arbete och risktagande, inte tillhör den enskilde individen, utan är statens tillgångar.

Det blir till att dra åt svångremmen för de ­flesta, alla från barnfamiljer­ till pensionärer kommer att få stå för fiolerna. Sedan kommer en bråkdel av pengarna att delas ut i forma av bidrag igen. Lite grand av 1970-talstänkande igen, ett årtionde som alltför många drömmer tillbaka till?

NIls Fransson (FP) Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons