Han tog köksvägen rakt in i arbetslivet

Älmhult Artikeln publicerades
Ju yngre kockar desto bättre soppa. I alla fall är chanserna till jobb goda för den som väljer restaurangutbildning. Marcus Arvidsson från Ljungby fick fast arbete och chefstjänst och flyttade till Älmhult. Här rör han ihop en pasta på pesto, soltorkade tomater och parmesan. "Jag kan svenskt, är hygglig på italienskt och vill lära mig mer om asiatiskt", säger han.
Foto:Per Ohlsson
Ju yngre kockar desto bättre soppa. I alla fall är chanserna till jobb goda för den som väljer restaurangutbildning. Marcus Arvidsson från Ljungby fick fast arbete och chefstjänst och flyttade till Älmhult. Här rör han ihop en pasta på pesto, soltorkade tomater och parmesan. "Jag kan svenskt, är hygglig på italienskt och vill lära mig mer om asiatiskt", säger han.

Han valde mellan estetiskt program och kockutbildning. Det blev kökstjänst, och nu står Marcus Arvidsson bland grytorna på Sjöstugan och blickar ut över Möckeln. Precis fyllda 20 och full av idéer.

Det var inte givet, men till slut blev det den mer konkreta yrkesutbildningen som avgjorde. En snabb och rak väg ut på arbetsmarknaden.

– Visst, jag gillar musik men insåg min begränsning och att jag nog inte skulle trivas i plugget. Det är det här jag kan, säger en ung kökschef och blandar päronsprit i 3-2-1-lagen.

Det är noga med detaljer. Bra råvaror, så ekologiskt och lokalt som möjligt och garanterat svenskt kött.

Där är de överens – restaurangchefen Per Bengtsson och Marcus Arvidsson, ynglingen som blev kökschef innan han fyllt 20.

– Gamla tiders kockar och restaurangfolk passar inte här, säger Per Bengtsson.

Och fortsätter:

– Är man ung och ambitiös så finns det alla möjligheter i dag.

Han berättar att han informerat ansvariga för restaurang- och livsmedelsutbildningen på Haganässkolan att han gärna tar emot intresserade ungdomar i kök och service, och han hoppas på ett samarbete när nästa kull på yrkesvux ska ut och känna på verkligheten.

Det här är en bransch som skriker efter folk. Kockar och kallskänkor tillhör bristyrkena.

– I alla fall är vi i stort behov av duktigt folk, som Macke här, säger Per Bengtsson och nickar mot den unge kocken.

Och Marcus berättar själv om sitt svåra men, som han ser det i dag, alldeles riktiga vägval.

– Jag spelar gitarr och gillar hårdrock och det stod mellan estetiskt program hemma i Ljungby eller restaurang och livsmedel i Ryssby. Det mest bekväma hade väl varit musik, men jag var och tittade på utbildningarna och bestämde mig för att pendla med buss till Ryssby. Skolan ju har bra rykte – satsar på kravmärkt och så, säger han.

– Mamma och framför allt mormor har alltid varit duktiga i köket och använt bra grejer. På skolan var det samma sak – att välja bort palmolja och andra dåliga produkter och satsa på bra råvaror blev en självklarhet. Det där är något jag tänker på hela tiden när jag skapar menyer och beställer hem varor.

Sjöstugan står för nya utmaningar med nytt folk i ledande roller. Det rullar på med pubkvällar, lördagen 28 oktober blir det oktoberfest och snart dukas julbordet fram. Lunchkonceptet har lagts på is och restaurangen håller numera öppet kvällstid med á la cartemeny. Dessutom serveras givetvis måltider till anläggningens konferensgäster.

– Innan jag fick jobb här i början av året hade jag haft en del strö- och säsongsjobb. Bland annat på restaurang Sand i Båstad, och jag måste säga att jag haft tur hittills och haft bra arbetsgivare, fortsätter Marcus.

Arbetsmarknaden fortsätter utvecklas i god takt. Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos väntas i år 81 000 nya jobb i åldersgruppen 16-64 år.

Fordonsreparatörer, mekaniker och byggjobbare tillhör, liksom kockar och kallskänkor, bristyrkena. Grundproblemet handlar om att gymnasieskolorna generellt har svårt att locka elever till yrkesprogrammen. Ändå är det utbildningar som i princip garanterar jobb. På Haganässkolan har exempelvis industritekniska programmet varit vilande under några år på grund av för svalt intresse, trots att industrin skriker efter arbetskraft.

Fakta

Här finns jobben

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser väntas starkast tillväxt inom data/IT, bygg och anläggning, administration, ekonomi och juridik samt socialt arbete. Branscher som gynnas främst av den fortsatt goda aktiviteten i svensk ekonomi och av befolkningstillväxten.

Yrken på högskolenivå där det råder brist på arbetskraft är bland annat flera typer av specialistsjuksköterskor, grundutbildade sjuksköterskor, läkare, special-, gymnasie-, grundskol- och förskollärare, mjukvaru- och systemutvecklare, it-arkitekter, socialsekreterare, civilingenjörer inom flera fält, med flera.

Bland övriga yrken där det finns brist på arbetskraft märks träarbetare, kockar, vvs-montörer, undersköterskor på kommunala sidan, målare, buss- och lastbilsförare samt golvläggare.

Endast inom transport, tillverkningsarbete och naturbruk väntas antalet sysselsatta minska under 2017. Stort överskott på arbetskraft där det krävs högskolenivå finns bland fotografer, journalister, musiker, grafiska formgivare, banktjänstemän och informatörer.

Framtidsutsikterna är goda inom 70 procent av de 200 största yrkena. Den stora bristen får konsekvenser – det tar längre tid att rekrytera vilket hämmar sysselsättningsutvecklingen. Det tvingar också arbetsgivarna att i vissa fall sänka kraven.

Visa mer...