Fru Fröberg odlar gränslösa tonträffar

URSHULT Artikeln publicerades
Trumman från Costa Rica har använts vid gudstjänster. Skinnet är av orm. Ordföranden i Konsertföreningen, Rita Fröberg, förklarar den musikaliska mångfalden: "Vi samarbetar med Musik i Syd som presenterar många intressanta artister och vi får tips av andra arrangörer och delar med oss av egna erfarenheter – ett forum som är en förutsättning för att det ska bära sig för artisterna."
Trumman från Costa Rica har använts vid gudstjänster. Skinnet är av orm. Ordföranden i Konsertföreningen, Rita Fröberg, förklarar den musikaliska mångfalden: "Vi samarbetar med Musik i Syd som presenterar många intressanta artister och vi får tips av andra arrangörer och delar med oss av egna erfarenheter – ett forum som är en förutsättning för att det ska bära sig för artisterna."

Allt började 1985. Sedan dess har hon varit ordförande.

– Vi som bor på landet ska inte behöva dra till storstan för att lyssna på professionella musiker, säger Rita Fröberg.

Äppelriket är rikt – främst på äpplen förstås. Men på så mycket mer.

Vi träffas i Ugglekull. Utanför det gula huset finns en öppen gårdsbod med sallader, pumpor, frukt och allt vad närodlingarna kan erbjuda.

Kunder plockar vad de vill ha och swishar eller lägger kontanter i en burk. På något sätt möter det jordnära och det nätburna varandra i en rödmålad självbetjäningskur i trä.

Rita Fröberg visar en kund ut på plockuppdrag i majsfältet. Sedan berättar hon hur allt började, hur hon odlat kultur parallellt med bönor och kål och varit aktiv i olika föreningar i bygden sedan hon flyttade hit, till makens föräldrahem, för fyra decennier sedan.

– Livet hade varit så mycket torftigare utan musik och bildkonst och så länge det är roligt är det inga problem. Jag har släppt mycket nu, men är fortfarande ordförande i Konsertföreningen Tingsryd, som jag var med och drog igång för 32 år sedan, säger Rita Fröberg.

Inget tyder på att glöden håller på att falna.

– Jag är stolt över vad vi kunnat erbjuda. Ofta har jag tänkt; "det kan inte bli bättre än såhär, men sedan har vi överträffat tidigare program". Det känns bra, vi som bor på landet ska inte behöva dra till Stockholm för att uppleva professionella musiker, fortsätter hon.

– Så länge publiken kommer är det fantastiskt att få arrangera. Till skillnad från många andra ställen i landet är inte männen så svårflirtade här i Tingsryd, de hittar faktiskt till kulturen. Du ser inte bara äldre damer på våra konserter. Sedan är det extra roligt att vi har bra spridning inom föreningen, att folk från olika delar av kommunen är engagerade.

Hans Pålsson och kammarorkestern Musica Vitae var först ut när höstsäsongen startade.

Härnäst är det dags för norska mezzosopranen Marianne Beate Kielland att fylla Tingsås kyrka med barocktoner signerade Johann Sebastian Bach och Carl Philip Telemann.

– Söderportskyrkan är ju vår hemmaplan men vissa produktioner kräver större volym för att rymma musik och publik. Nu närmast, med Musica Vitae och Fredrik Malmberg som ledare, och med en fantastisk, norsk alt och storslagen Bachmusik, är just ett sådant tillfälle. Sedan ser jag fram mot dragspelaren Lisa Långbacka i oktober. Det ska bli spännande och höra hur folkmusik möter kammarmusik i en allroundkonsert, säger Rita Fröberg.

Nå, var kommer ditt musikintresse ifrån?

– Jag är uppväxt i ett musikaliskt hem i Malmö. Pappa, som var präst, spelade basun och flöjt och mamma piano. Alla vi syskon gick hos musiklärare och jag övade på viola som barn. Men ärligt talat är jag bättre på att lyssna än att spela.

Men du har gott om instrument i hemmet...

– Ja, jag tycker det är roligt och brukar köpa med mig hem när jag är ute och reser.

Rita Fröberg visar ett slagverk med trumskinn av orm från Costa Rica och en gambisk kora, som är ett stränginstrument närmast besläktat med harpa och luta. Till samlingen hör också en alldeles småländsk träskofiol. När och fjärran möts i ett gränslöst hem.

Kort om

Konsertföreningen i Tingsryd

Startade för 32 år sedan och arrangerar lördagskonserter cirka en gång i månaden.

Konserten den 28 oktober marknadsförs som Barockens bästa vokala verk.

De återstående i år hålls 18 november respektive 2 december och lockar med rubrikerna Folkmusik – gammalt och nytt med årets dragspelare 2014 (Lisa Långbacka) samt Musik från medeltid till renässans med trion Contactus.

Visa mer...