Här lagas mat till 500 hungriga varje vardag

Urshult Artikeln publicerades
Benfritt men på många ben. Först hamburgare till skoleleverna, sedan kommer revbenen fram. Johanna Engrup kör så det ryker under dagens första pass i Ladanköket... det i Tingsryd.
Foto:Per Ohlsson
Benfritt men på många ben. Först hamburgare till skoleleverna, sedan kommer revbenen fram. Johanna Engrup kör så det ryker under dagens första pass i Ladanköket... det i Tingsryd.

Vardag i Ladan och 500 portioner på gång – för restauranggäster och leverans till externa kunder. Möt Johanna och Jonas Engrup – Urshultsparet med rötterna i Ryd – i en paus mellan hamburgare och revben i storköket i Tingsryd.

Johanna Engrup vänder några hundra hamburgare till friskoleleverna i Tingsryd och Ryd. Sedan direkt över till revbenen, som bjuds Ladans lunchgäster och levereras av maken Jonas till lokala företag och ett vård- och behandlingshem.

Därefter pustar paret ut innan det är dags att kasta sig över kvällens uppdrag – buffé i Taif-restaurangen i Nelson Garden Arena för hungriga och törstiga hockeyåskådare.

– Det är som mest att göra när säsongerna går in i varandra, när vi även har sommarrestaurangen i Urshult öppen och kör parallellt i två kök, säger Johanna Engrup.

Oftast lagar hon och övriga kökspersonalen samma mat till restaurangens lunchgäster och Academy of music and business och Idekulla skola i Ryd. Men i dag är det hamburgare som gäller för eleverna.

– Det hade väl funkat med revben, det brukar vi servera i skolorna också. Men hamburgare är alltid populärt, säger Johanna och vändsteker 28 åt gången på stekbordet.

Totalt blir det cirka 500 portioner per dag för Ladans gäster och leverans till skolor och företag.

– Vi kör genomgående vegetariskt en dag i veckan, men har alltid något grönt alternativ, berättar hon.

Och vad är populärast?

– Raggmunkar och fläsk.

Svaret kommer snabbt.

Sedan lite mer eftertänksamt:

– Schnitzel brukar också uppskattas. Och skolungarna gillar pasta i olika former.

Johanna är uppvuxen i Ryd och gick hotell- och restaurangprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn. Hon jobbade som kock på ett äldreboende innan hon tog över Ladan i Urshult 2008, inspirerad av pappa som varit egen företagare.

Jonas Engrup (tidigare Persson) har lite annorlunda bakgrund, minst sagt.

– Jag utbildade mig till fordonsmekaniker i Olofström och har jobbat inom industrin i 20 år. Jag håller mig borta från köket och sköter transporterna och andra sysslor, berättar han.

Tidigare utgick matleveranserna från den rustika Urshultsladan. Men verksamheten har breddats och utmaningarna har blivit fler.

De fick erbjudande att ta över restaurangen i anslutning till Hotell Tingsryd häromåret.

– Vi hade ju redan ett samarbete med AMB eftersom vi levererade mat till skolan varje dag. När jag fick frågan att driva restaurangdelen här tyckte jag att det lät spännande och dessutom kul att testa något nytt, säger Johanna.

– Det var rätt slitet och vi renoverade och öppnade för snart tre år sedan. Egentligen är det lite för stora lokaler och ytorna i köket gör att det är mer personalkrävande än i Urshult. Men det rullar på och vi försöker locka med after work-kvällar och lite annat smått och gott, fortsätter Jonas.

Det är lite lugnet före stormen så här års. För snart dukas det fram sillar och skinka och all sköns julbordsdelikatesser i Ladan i Urshult också. Lägg därtill cateringverksamheten, och ni förstår att det finns att göra.

Hinner ni ta semester?

– Jajamensan, vi försöker exempelvis komma iväg och åka skidor några gånger om året, men det måste förstås planeras och fungerar inte under högsäsong, konstaterar Jonas Engrup.

Förra året utnämndes ägarparet till Årets nyföretagare i Tingsryd och prisades för sin omstart i nya restaurangen i samband med näringslivsgalan i Gibson auditorium.

Ni står på många ben – har ni några nya projekt på gång?

– Vi har väl alltid ögonen öppna, men för tillfället känns det inte aktuellt, svarar de.

Fakta

Stenlada och restauranger…med stolta traditioner

Ursprunget till restaurang Ladan i Urshult respektive Tingsryd har en lång historia.

Omkring år 1850 byggde Anders Magnusson en mangårdsbyggnad med ladugård vid Åsnens kant. Stenladugården i Rössvik var en mycket speciell byggnad.

1981 startades en omfattande renovering av ladan.

1983 kunde portarna slås upp igen och då för första gången som restaurang. Sedan dess är Rössviksladan, med utsikt över Åsnen, känd för sin genuina miljö.

2008 tog Johanna Engrup över verksamheten i Urshult och driver sedan dess Restaurang Ladan.

I april 2015 öppnades filialen i Tingsryd i anslutning till Hotell Tingsryd.

Visa mer...