Mitt_Lammhult

Ostkake-SM avjort i Vimmerby

Mitt_Lammhult Artikeln publicerades

SM i ostkaka avgjordes i Vimmerby. Efter tre kvaltävlingar var det dags för final i Ostkake-SM.

10 finalister samlades på Astrid Lindgrens Värld och efter ett omfattande juryarbete utsågs Ingela Bäck från Nässjö som segrare. Tvåa blev Stig Altmark, Ingatorp och på tredje plats Ulla Nilsson från Vimmerby.

Vinnaren fick blommor och glaspjäs av Mats Jonasson och kommer att få baka ostkaka till alla gäster på årsmötet i mars. Motivering: Årets ostkaka känns rund och mjuk och med mild smak av bittermandel vilken känns i näshålan och hela gommen fylls av längtan efter småländsk klarbärssylt och grädde därtill.

Juryn bestod av Sven Lindgren, landshövding i Kalmar, Lena-Marie Wikström, Hushållningssällskapet, Stefan Olsson, Frödinge Mejeri, Johan Sjöberg, Möbelriket samt Ann Lindgren, Caroline Ericsson och Jan Johansson.

Ostkakans vänner utser från och med i år "Årets Smålandsambassadör". Som första ambassadör utsågs Lisa Syrén, Växjö, som inte behöver någon närmare presentation. Motivering: Lisa Syrén marknadsför Småland i flera olika sammanhang, ett av dessa är radioprogrammet "Ring så spelar vi". Lisa är med sitt engagemang och professionella arbete en synnerligen god företrädare för vårt Småland.

Juryn har bestått av Oskakans vänners styrelse.

Johan Sjöberg