Inte så hippt med friskolor

Moderator Artikeln publicerades

Det fanns en tid när friskolor framstod som den enda rätta vägen för elever med framtids­ambitioner. Kommunala skolor var bara gammeldags och mossiga.

De behövdes mest för att ta hand om de överblivna, problematiska eleverna som inte var lönsamma nog för friskolorna.
Nu är läget annorlunda. Flera friskolor har haft svårt att hävda sig i konkurrensen och fått packa ihop. Andra har stängts på myndighetsorder på grund av omfattande brister. Senast i veckan tvingades Jasminskolan i Norrköping stänga, bland annat på grund av en stökig och otrygg miljö, med bristande stöd till behövande elever.
Det är helt enkelt inte lika hippt med friskolor längre.

Samtidigt framstår de kommunala skolorna inte bara som trygga utan också som mer gedigna och kompetenta. Här finns över lag fler behöriga lärare, bättre tillgång till psykologer och kuratorer och ordentlig ordnade bibliotek.
Katedralskolan i Växjö är en av de kommunala skolorna som fått fler sökande i senaste gymnasievalet. I dagens Inblicksintervju svarar chefsrektor Yngve Filipsson på frågor om riskerna och möjligheterna med den intraprenaddrift som är på gång på skolan. Någon så stor skolentreprenad finns inte i hela landet. Frågan är om det blir ytterligare ett sätt att stärka den kommunala skolan i konkurrensen.

Arbetslösheten i Kronoberg är fortsatt hög, 9,5 procent. I slutet av februari var 8 903 personer inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingen i länet. Under månaden fick 830 personer arbete och 1047 lediga jobb anmäldes.
Smålandsposten fortsätter hjälpa arbetssökande att marknadsföra sig. På smp.se/jobbsok kan vem som vill lägga in namn, kontaktuppgifter, kompetens och efterfrågat jobb. Uppgifterna publiceras i nästa nummer av Affärsliv som kommer den 4 april, samt på smp.se.
”Någon så stor skolentreprenad finns inte i hela landet.”