Skolfrågor som engagerar

Moderator Artikeln publicerades

I en intervju i lördags menade gymnasienämndens ordförande René Jaramillo (KD) att skolorna varit slarviga med sin ekonomi. Dert har väckt reaktioner.

Skolpolitikern Claes Lindahl (C) i Älmhults kommun intervjuades av Smålandsposten på de lokala Älmhultssidorna för ett par veckor sedan. Han kommenterade bland annat budgetramarna och sade ”Det måste kännas lite, det ligger lite i människans natur att behöva lite motstånd för att få fram bästa effekten av sitt arbete”. Dagen efter fylldes vår mejlkorg med reaktioner från lärare, föräldrar och andra politiker.
I lördags var René Jaramillo (KD), gymnasienämndens ordförande, intervjuad på Inblick i Smålandsposten. Han fick bland annat frågor om att de kommunala gymnasieskolorna Katedral, Kungsmad och Teknikum får sänkta anslag med 12,9 miljoner kronor. Han menade att skolorna varit slarviga med sin ekonomi. ”De är duktiga på att säga vad man kan göra med de pengar som inte finns, i stället för att säga vad de ska göra med de pengar vi har”, sade René Jaramillo.
Uttalandena skapar nya reaktioner. På dagens lobbysida skriver 58 lärare på Teknikum i Växjö ett svar till René Jaramillo. Med anledning av citatet ovan menar de att ”Jaramillo utmålar alltså skolpersonal som omöjlig att tillfredsställa och oförmögen att hantera pengar i förhållande till det resultat man levererar”.
Nästa vecka ska framtidens skola diskuteras på Växjökonferensen. Under två dagar ska man bland annat diskutera hur man ska stärka kunskapsnationen Sverige och hur man skapar förutsättningar för den goda läraren. SMP-live kommer att finnas på plats i konserthuset för att sända direkt. Vilka frågor tycker du att vi ska ta upp? Och hur reagerar du på intervjun med René Jaramillo och lärarnas svar? Hör av dig till lobbyn.