Vad är egentligen bra konst?

Moderator Artikeln publicerades

Vad är konst egentligen? Vad är bra konst? Vad ska konsten egentligen vara bra för?

Vanliga frågor. Viktiga frågor. Frågor som är värda att debattera, diskutera, stöta och blöta. Igen och igen och igen.
Här i länet har frågorna aktualiserats det senaste året i och med planerna på att göra en staty av den berömda bilden av tanten som med handväskan slår efter en demonstrant. En mängd debattartiklar har publicerats i tidningen. Ytterligare en kommer att publiceras i morgon.
Redan i?dag, på inblickssidorna, tar vi upp diskussionen om bilden och statyn och konstens roll. Vi har träffat Hans Runesson, som den där dagen 1985 när nazistdemonstrationen i Växjö genomfördes, inte hade någon aning om att en av de många bilderna han tog några år senare skulle utses till Århundradets nyhetsbild i Sverige och heller inte hade någon aning om att bilden skulle bli föremål för en så mycket diskussion och uppmärksamhet, fortfarande nu 30 år senare. Och Hans Runesson berättar om vad han egentligen tycker om förslaget att låta en del av bilden bli till en staty
Fortsättning följer i morgon.
Under kulturnatten i Växjö, också den i?morgon, bjuder Smålandsposten in till direktsänd debatt i tidningshuset. Också där är det konsten och framför allt den offentliga konsten som är i fokus. Debatten drar i?gång klockan 16.30 men vi öppnar redan kl 16. Kom gärna förbi och ta del av debatten. Våra fotografer har valt ut några av sina bästa bilder, bilder som under kvällen säljs till högstbjudande och några av stans bästa musiker finns på plats för underhållning. Väl mött! Mer om vad som händer på kulturnatten hittar du på dagens kultur- och nöjessidor.
I?går kom beskedet att ännu en av alliansens partiledare avgår. Kristdemokraternas Göran Hägglund kliver åt sidan och ett tecken i tiden är att han meddelade sin avgång allra först på twitter. De sociala medierna blir allt viktigare och når allt fler. Läs vad våra lokala kristdemokrater tycker om Hägglunds avgång och vem de helst vill se som hans efterträdare på sidan A6.
Trevlig fredag!
Kristina Bingström är featurechef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.