Värme och glädje i den bitande kylan

Moderator Artikeln publicerades

Kylan biter sig fast. Väderprognosen för den kommande veckan är fortsatt kallt och snöigt. Helgen som gått var inget undantag men runt om i länet hölls arrangemang som spred värme och glädje.

Barn och ungdomar från Älghults församling bjöd in till konsert med djungelvrål i Fröseke, påskstämning spreds i snickeriet på Husebybruk när Bondens påsk anordnades, missionsauktion hölls i Söderportkyrkan i Tingsryd, konsert i Älmhults kyrka med Mozarts odödliga mästerverk Requiem på programmet och körkonsert i Växjö Domkyrka.

Man blir helt imponerad över allt som händer. Därtill kommer alla tävlingar inom sportens område som samlar många, både tävlande och åskådare. Anmärkningsvärt den här helgen tycker jag var att simhoppning gjorde entré i Växjö efter ett liv i dvala. Två tävlingar i simhallen!
– Simhopp är lite speciellt och jag har hållit på som ledare i fem år. När jag började var vi tio barn och nu är vi 40 barn i klubben, berättade Maria Schlotterbeck för Smålandspostens reporter Sven Elofsson.

I dag är det våffeldagen. Bara en liten påminnelse så att ni inte glömmer att ta fram våffeljärnet­ i kväll efter jobbet. Här är ett recept. Om det är bra vet jag inte, men det fanns i telegramflödet i går. Det utlovar i alla fall goda och perfekt frasiga våfflor. Tolv stycken.

150 gram smör
2,5 dl kallt vatten
2 dl mjölk
1/5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Börja med att smälta smöret och låt det svalna lite. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i vatten och mjölk, lite i taget i början och under noggrann vispning (så att det inte blir några klumpar). När smeten är helt slät rör man ner det smälta matfettet. Smörj våffeljärnet med lite matfett innan första våfflan gräddas, sedan behövs ingen smörjning. Lägg färdiggräddade våfflor en och en på ett luftigt galler i eventuell väntan på servering.

Ett recept värt att testa. Kanske borde man köpa hem lite hallonsylt och grädde också! Det är ju i alla fall snart påsk.