Musik

Lågan brinner fortfarande

Musik Artikeln publicerades

Få svenska artister berör sin publik som Mikael Wiehe. Efter drygt 45 år på scenen brinner den revolutionära lågan fortfarande lika högt. På onsdagskvällen fyllde han Christina Nilsson-salen i Växjös konserthus under en oavbruten nästan två timmar lång konsert som han spetsade med en liten gammeldansk dryck och ett tydligt politiskt budskap.

Oavsett vad man tycker om Mikael Wiehes vänsterinriktade åsikter kan man inte undgå att bli berörd av hans starka engagemang för dem som i hans ögon är förtryckta och lever sina liv i armod och fattigdom.
Med en bitter ironi häcklar han USA-presidenten Barack Obama för misslyckandet med att lägga ned den tortyrstämplade Guantanamo-basen på Kuba genom att tillägna Obama klassikern Vem kan man lita på.
En annan klassiker, Titanic, hänger också med för att skildra Mikael Wiehes och många andras motstånd mot den kärnkraft som vi röstade om 1980. Då blev Titanic något av en kampsång för dem som ville avskaffa kärnkraften och drygt 30 år senare gör Mikael Wiehe ingen hemlighet av att han, med fjolårets japanska haveri i färskt minne, fortfarande ser kärnkraften som ett stort hot.
Han tar också in dem som vågar göra saker som går utanpå det mesta. En sång till modet tillägnar Mikael Wiehe de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som nu sitter fängslade i Etiopien. Och för att ge en bild av revolutionerna i Nord-Afrika tar han till Kheops pyramid, som Mikael Wiehe skrev som medlem i Hoola Bandola Band 1972 som en parallell till samhällen där många har arbetat för att en minoritet ska ha det bra.
Men det handlar inte bara om politik när Mikael Wiehe står på scenen.
Med en självklar och avväpnande säkerhet strör han beröm, framför allt över kollegan Tomas Ledin. De har gjort mycket gemensamt genom åren, ställt upp på konserter mot bland annat nazism och andra mörka krafter i det svenska samhället. Och givetvis kan han inte undgå att ta in succén i TV4-underhållningen Så mycket bättre. Då plockar Mikael Wiehe fram två låtar från programmet, dels sin egen Flickan och kråkan (som Timbuktu gjorde en cover på) och dels sin översättning av E-Types Calling your name som i Mikael Wiehes tappning har blivit Jag ropar ditt namn.
Suveränt ackompanjerad av multimusikanterna Christer Karlsson och Bernt Andersson kan Mikael Wiehe efter två extranummer och totalt 16 låtar inhösta välförtjänta ovationer från publiken. En konsert med Wiehe blir aldrig tråkig och enahanda. Det kan vi slå fast!
BERNE PERSSON