Musik

Nya stycken av unga tonsättare

Musik Artikeln publicerades

I kväll framför Musica Vitae sex nya stycken, skrivna av unga tonsättare. Varje år får sex elever som studerar komposition möjligheten att skriva var sitt stycke till orkestern. Under repetitionerna får de respons från musikerna och dirigenten.
– Det behövs speciell kunskap för att kunna skriva musik till stråkorkestrar, och vi kan bidra med nycklar till det, säger dirigenten Michael Bartosch. Alla orkestrar har ett tankesätt som är svårt att lära sig om man inte har en chans till insyn. Så det är ett jättefint ansvar som Musica Vitae tar.
Projektet startade 1996, och Michael Bartosch har varit dirigent i alla år, utom det allra första.
– Jag har alltid varit intresserad av ny musik och tycker att den här typen av projekt är väldigt viktiga för att bygga broar mellan utbildningarna och det professionella yrkeslivet.
Sammanlagt har det hunnit spelas drygt 90 verk av lika många studenter sedan projektet startade.
– Jag har inte koll på alla tonsättare, men jag har träffat på många och för dem har det gått väldigt bra, säger Michael Bartosch.
I år framförs stycken av Joel Engström och Hans Höglund från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och av Hardi Kurda och Hans Gurstad-Nilsson från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Per Jönsson och Jonatan Sersam har också skrivit var sitt stycke och studerar på Musikhögskolan i Malmö.
– I dag söker alla tonsättare sin egen väg och sin egen konstform. Så styckena skiljer sig mycket åt. En del är väldigt experimentella och andra är mer traditionella verk, berättar Michael Bartosch.
Utvandrarnas hus, Växjö, fredag 11/5.
Nya stycken av unga tonsättare