Sponsrat innehåll

ANNONS Almi

Efter 17 år som företagare fick mentorn honom att höja blicken

Fredrik Ottosson (till vänster) njuter av att ha rutinerad företagare som mentor. Rolf Dahlberg var med och startade Visma Spcs för drygt 30 år sedan. 3 bilder
Fredrik Ottosson (till vänster) njuter av att ha rutinerad företagare som mentor. Rolf Dahlberg var med och startade Visma Spcs för drygt 30 år sedan.

För en struntsumma får företagaren Fredrik Ottosson tillgång till en av länets mest rutinerade företagsledare. Det genom Almis mentorprogram.

— Jag hade fått tunnelseende och behövde någon att bolla med. Mentorprogrammet är otroligt bra, säger han.

Denna text är producerad av Almi. Den är inte skriven av Smålandspostens journalister.

Syftet med Almis mentorprogram är att ge företagare som behöver utvecklas en mentor att utbyta tankar med. Det för att företaget ska kunna växa och skapa fler arbetstillfällen. 

Växjöbon Fredrik Ottosson, 46 år, driver försäkringsförmedlarföretaget Adekvat och kände att han behövde ett bollplank. 

— I ett tidigare företag har jag haft andra delägare i företaget att prata med. Nu är jag ensam. Jag har funderat mycket på tillväxtfrågor och visste inte om jag tänkte rätt när det gällde exempelvis investeringar. 

Genom Almis mentorprogram kom han i kontakt med Rolf Dahlberg, 62 år, som sedan två år driver redovisningsbyrån Confido. Innan det var han med och startade Visma Spcs år 1984. Rolf Dahlberg har 33 år bakom sig som företagsledare och han är van vid både stora och små beslut. 

— Det känns konstigt att vi bara gjort detta i sex månader. Det känns som jag känt dig hela mitt liv, säger Rolf Dahlberg om relationen till Fredrik Ottosson.

De har träffats fem gånger under det halvår som de deltagit i programmet. Två timmar på Fredrik Ottossons kontor och sedan oftast en lunch tillsammans efteråt. 

Rolf Dahlberg var först tveksam när Almi kontaktade honom. Hur skulle han ha tid att engagera sig? Och dessutom gratis.  

— Men det är verkligen kul och utvecklande att hjälpa andra företagare. Dessutom är det viktigt att Växjö och Kronobergs län är framgångsrikt, säger han.

I mentorprogrammet matchas en adept med en mentor, ofta från helt olika branscher. Främst för att det inte ska uppstå problem med konkurrens, men också för att en företagares problem ofta är universella. 

— Bilmekanikern och frisörskan kan mycket väl ha samma problem, säger Erik Svensson som är ansvarig för mentorprogrammet på Almi i Kronoberg. 

Rolf Dahlberg håller med. 

— De flesta företagare sitter med samma problem. Många sätter för små mål. De tar inte hand om sina anställda. De har svårt att ta betalt för det som levereras, säger Rolf Dahlberg som exempel.

Fredrik Ottossons främsta huvudbry var om han skulle investera i en nyanställning. Efter mötena med sin mentor blev det enklare att agera.

— Vi har anställt en ny person. Dessutom har två av mina anställda fått vidareutbildning. Vi har gjort omstruktureringar och det känns som att jag ligger ett halvår före utvecklingskurvan, säger Fredrik Ottosson. 

Han känner själv att han hamnade i en situation där han fick tunnelseende. Han pratade bara om driften och det vardagliga. Han saknade visioner, eller åtminstone förmågan att omsätta dem i praktisk handling.  

— Med en mentor vid min sida har jag höjt blicken. 

Företagare är många gånger utelämnade till att prata med vänner eller familj om sitt företagande. Det är en brist. De stora frågorna kan inte avhandlas. Och även om man har företagande vänner eller kollegor så kan prestige hindra att de riktigt brännande frågorna lyfts. 

— Det är tyvärr så, säger Fredrik Ottosson. 

I mentorprogrammet skriver parterna under ett sekretessavtal som innebär att allt som sägs stannar mellan adept och mentor. 

— Man kommer väldigt nära varandra. Det är bra. Det blir kritiska frågor. Jag tycker att matchningen har varit lyckad till 100 procent, säger Fredrik Ottosson. 

Det är Rolf Dahlbergs andra år som mentor. Än i dag håller han kontakten med adepterna från förra omgången. 

— Man har lite synpunker på deras budskap. Och hemsida. Inget större, säger han med ett leende.

— Vi är extremt tacksamma gentemot mentorerna, säger Erik Svensson från Almi. Utan deras ideella engagemang hade vi inte kunnat driva mentorprogrammet så framgångsrikt som vi gör i dag.

Förutom individuella möten mellan mentor och adept träffas även alla inblandade i mentorprogrammet vid tre, fyra gemensamma träffar under mentoråret. Detta för att utöka sitt personliga nätverk och knyta viktiga kontakter inför framtiden, men också som ett genuint erfarenhetsutbyte företagare emellan.

— Det är stor bredd. Det finns alla typer av företag från flera olika branscher, säger Erik Svensson.

Mentorprogrammet är en del av Almis rådgivningserbjudande. Förutom rådgivning erbjuder Almi finansiering och riskkapital. Under 2016 var Almis nyutlåning 73 miljoner kronor till företagen i Kronobergs län. 

— Almi är en partner till företag och företagare i alla skeden och vi investerar i länets framtida tillväxt, säger Erik Svensson.

Läs mer om Almis mentorprogram