Borde vara obligatorisk läsning för politiker

Böcker 2011-02-08 | Uppdaterad 2011-02-08

När den finansiella krisen slog till hösten 2008 greps politikerna av panik. Biljoner dollar pumpades snabbt in i de finansiella systemen för att förhindra att de fullständigt skulle kollapsa.Foto: Tes One/Corbis/Scanpix

FAKTA

Välfärd utan tillväxt
Så skapar vi ett hållbart samhälle
Tim Jackson
Ordfront


När den finansiella krisen slog till hösten 2008 greps politikerna av panik. Biljoner dollar pumpades snabbt in i de finansiella systemen för att förhindra att de fullständigt skulle kollapsa. Att sätta fart på konsumtionen igen fick högsta prioritet överallt för att åter blåsa liv i tillväxten. Den heliga tillväxten som alla ekonomer tillber, enligt Tim Jackson, författare till boken Välstånd utan tillväxt, professor i miljöstrategier och ledamot i brittiska regeringens hållbarhetskommission.

Han hävdar att drömmen om ett ständigt växande ekonomiskt paradis definitivt gick i kras med krisen 2008, som tydligt visade hur dålig vår ekonomiska modelll är i grunden. Kreditgivning utan restriktioner och en avreglerad finansmarknad ledde till kraschen. Att låna till konsumtion är en kultur som är både oansvarig och oförsvarlig. Med sin bok vill han skapa debatt om en nödvändig förändring. För även om det är som han skriver bara dårar, idealister och revolutionärer som ifrågasätter tillväxten så menar han ändå att vi måste göra det för att skapa ett livskraftigt och hållbart samhälle med rättvisa och välstånd till alla människor på jorden.

Vad är då välfärd? I vår konsumtionskultur förväxlar vi ofta rikedom med välfärd, men Jackson pekar på undersökningar som visar att mer pengar och prylar inte betyder mer lycka. Det är bara sant upp till den punkt när vi fått våra grundläggande behov tillgodosedda, därutöver händer väldigt lite med vår tillfredsställelse. Därför måste tillväxt bara tillåtas i fattiga länder. Men stigande välstånd behöver inte självklart betyda ekonomisk tillväxt, menar Jackson. Vi behöver istället formulera om definitionen på välfärd.

Utgångspunkten är en värld där resursförbrukning, avfallsproblem och de ekonomiska klyftorna växer, ekosystemen ödeläggs och den globala uppvärmningen hotar vår överlevnad. Mellan åren 1990 och 2007 ökade konsumtionen utan motstycke, sparandet avtog och skulderna tilltog. Att i det läget kräva ännu mer materiella tillgångar är ohållbart, anser Jackson. Och så undrar han - vi är många som redan har allt. Varför vill vi ha mer?

Så vår tids största problem, enligt Jackson, är att få ekvationen med det goda livet och vår planets begränsade resurser att gå ihop när befolkningen om några decennier förväntas vara 9 miljarder.

Idag är varor förknippade med sociala och psykologiska innebörder. De blir ett kommunikationsmedel, ett språk. Prylar förser oss med identitet och tillhörighet och skapar ett mönster som inte är lätt att förändra. För det krävs det, säger Jackson, att vi erbjuds attraktiva alternativ till dagens konsumtionslivsstil.

Jackson vill ha ett samhälle med en annan ekonomisk struktur, social rättvisa, delaktighet i samhället, grön stimulans, teknisk förnyelse och minskad materiell inverkan på miljön där alla människor får möjligheten att blomstra. För att nå dit står vi inför gigantiska samhällsomställningar, massiva gröna investeringar plus stora politiska ansträngningar eftersom finansiell och ekologisk hållbarhet är sammankopplade med varandra.

I Välfärd utan tillväxt åskådliggör Jackson tydligt hur ohållbar den ekonomiska tillväxten är i längden och presenterar visioner och ideer som sträcker sig in i framtiden långt bortom nästa val, nästa Davos-möte och nästa jobbskatteavdrag. Den borde vara obligatorisk läsning för alla våra politiker.
Eva DandanelleLäsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Kultursvepet vecka 51

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2014-12-16]

Vad händer i veckan? Kultur- och nöjesredaktör Marie Fransson ger dig tips om kulturlivet i Kronobergs län.

 


TV: Sista Hobbit-filmen lockade hängiven publik

Nyheter [Uppdaterad 2014-12-10]

23:59 natten till onsdag var det premiär för den sista delen i trilogin om The Hobbit. Femhäraslaget som filmen heter lockade en stor och hängiven publik till Filmstaden i Växjö.

 


TV: Rock'n'roll i Småland

Nyheter [2014-12-09]

Rock, punk, dansband och mycket mer. Den nya boken Tusen och en natt berättar om 1900-talets nöjesliv i Kronoberg.

 


huvudnyheter just nu

Film-, Bok-, Barn och Ung-ansvarig

Andreas Larsson
andreas.larsson@smp.se
Telefon: 0470-770468Senaste spelrecensionerna

VISA:

Kultur & Nöje

TV: Kultursvepet vecka 50

Kultur- och nöjesredaktören Marie Fransson ger dig tips om vad som händer i veckan.

 

Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Smålandsposten sätter färg på julen

När rondellerna i Växjö blev utan julpynt ryckte Smålandsposten och vår inredare Erica Hörberg ut. De färgsprakande granarna i Linnérondellen föll förbipasserande i smaken.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ingen succé för Attefallshusen - än • Julpyntad rondell i neon • Musikaliska talanger rev ner applåder • Inblicksintervjun: Charlotta Svanberg Motor: Fler cyklister dör i trafiken • Uppvidinge: Satsning på säkerhet Älmhult: Bland molnen med en flygkonstnär Alvesta: Nya vägen minskar avstånden • Personligt: Detlef Quast 70 år • Krönikan: Linéa Helge: Musik ger mig ångest

Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr