Rockhistoriska platser del 6

Barbarella...ella...ella

Galej 2008-05-16 | Uppdaterad 2008-05-16

När engelska rockband åkte på Skandinavienturné på 1970-talet var det Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Växjö som gällde. Det var på Bella det hände.


Bella när det begav sig.

Sex Pistols på Bella.

FAKTA

Barbarella
Era:
Som diskotek 1972-1992. Rockband stod på scen framför allt under 1970-talet.
Band som spelat här: Colosseum, Sweet, Procul Harum, AC/DC, Thin Lizzy, Sex Pistols, John Cale, Eric Burdon från The Animals, Savage Rose, Pugh Rogefeldt, Clabbe, Björn Skifs, Tommy Körberg, Hoola Bandoola band, Tempest, Arne Domnérus, Tasavallan presidentti, Shakin’ Stevens, Exception, Solar Plexus, Gasolin, Alexis Korner, Ted Gärdestad, Landslaget, Tomas Ledin, Mikael Rickfors, The Troggs, Ian Hunter från Mott the Hoople, Ebba Grön.Bella, som Barbarella kallades i folkmun, är en klassiker i Växjös musik- och nöjesliv. Bella representerar både den mest avantgardistiska musiken – Sex Pistols spelade ändå här redan 1977 – och den genomkommersiella diskoeran på 1980-talet. Nästan alla Växjöbor mellan 30 och 55 år har ett förhållande till Bella.
Vi åker till Västra industriområdet för att tillsammans med mr Barbarella himself, Leif Lundgren, återuppleva det klassiska 1970-talet. Lokalerna ägs fortfarande av Leif, men diskoteket är stängt sedan över 15 år. I stället ryms Bellalite här, Leifs nuvarande företag som levererar ljus till teatrar, och liveproduktioner.
Historien börjar egentligen 1967, då Leif Lundgren flyttade från Ronneby till Växjö för att plugga på universitetsfilialen.
- Växjö var en liten stad med inget att göra. Så kom det 400 studenter hit. Och inga nöjesställen – Statt var till för dem med pengar och kostymer.
Leif och kompisen Agne Olsson (i dag på evenemangsföretaget Olsson & Jacobsen) fick fria händer med källaren till rektorsbostaden till Ringsbergsskolan och startade Mjödner som en studentpub och så småningom konsertställe. Sedan flyttade de till Barbarella – källaren till en möbelaffär på Mörners väg i Växjö. Deras eget diskotek var ett faktum, med från början plats för 360 personer, sedan 600.
-Det var lite underground, det var speciella människor här, säger Leif.
Han tog hit heta dj:s och också mängder av livemusik, såväl svenska som utländska band. Första bandet som spelade var Colosseum.
-Det var andra kvällen som Bella var öppet. De spelade utan Chris Farlowe, och var i upplösning, men det var fantastiskt bra ändå, säger Leif.


Leif inledde tidigt ett samarbete med EMA Telstar, och fick tillgång till stora artister genom dem. Växjö blev ett lagom stopp mellan Köpenhamn och Stockholm, och genom att åka runt och affischera och sprida ryktet kom ofta publik från hela södra Sverige.
Vid flera tillfällen hade Leif lite tur, band bokades in några månader i förväg och hann bli riktigt stora innan de kom hit. Ett sånt band som ryktena börjat snurra kring var punklegenderna Sex Pistols. Och inför konserten blev Leif varnad – allt i logen måste bort, för Sex Pistols förstörde allt i sin väg. Men Leif bestämde sig för att vara precis som vanligt.
-Johnny Rotten kom i morotsrött hår och var uppe i dj-båset och spelade hela kvällen efter spelningen. Sid Vicious sa ingenting. Men det var inga problem. De var jättetrevliga och inget gick sönder. Är man snäll och vänlig får man det tillbaka.
För då 15-årige Växjöbon Bruno Eliasson, sedermera sångare i Växjöpunkbandet Cyklarna, var det en viktig kväll. Han lyckades komma in trots att det var 16-årsgräns. Hade kommit över några singlar med Sex Pistols och fick nu chansen att se dem live.
-Det var fascinerande. Det har påverkat mig en hel del. Det är ju ungefär den musiken jag lyssnar på fortfarande.

Efter giget lyckades Bruno och hans kompisar ta sig in i logen. Innan de blev utkastade därifrån fick de fatt i tröjan som Johnny Rotten hade på sig under spelningen. En t-shirt med Anarchy in the UK-logga på. Bruno har fortfarande tröjan kvar, även om han sett att sånt går för hiskeliga summor på auktioner i England.
En riktig stamgäst på Bella var Thomas Ygvall från Växjö. Han menar att Bella var unikt och betydde väldigt mycket för Växjös musikliv.
-Det var hela plejset, lokalen var riktigt bra, ljudet tajt och det kom alltid mycket publik.
Thomas berättar om hur Leif fick sätta på stora fläkten när Peps Persson kom och om de följen av tjejer som vissa band, som Thin Lizzy, hade med sig. Och också hur Colosseumspelningen nästan gick om intet.
-Jag och en kompis, Peter O Ekberg, bjöd hem gitarristen Dave Clempson innan spelningen, och han drack ett par whisky och blev rejält rund under fötterna. Vi tog en taxi upp och hade ganska dåligt samvete. Så fick han en sån jävla utskällning av saxofonisten Dick Heckstall-Smith, men sen med lite kaffe och medikamenter gjorde de en otroligt fin konsert.

Leif Lundgren själv minns Procul Harum och AC/DC och Status Quo, men allra bäst tycker han att giget med Eric Burdon (från The Animals) var. Han minns också solospelningen med John Cale från Velvet Underground.
-Det var en jävla mystisk man. Den svenska turnéledaren sa att han hade en idé om att han skulle inleda konserten med hela lokalen helt nersläckt. Jag sa att det kan jag inte, det blir panik. Men då kom Cale och sa:
”Are you the boss? Either you turn off the lights or I won’t play at all”. Så det var bara att släcka …
På 1980-talet tog diskodansen totalt överhanden. Rent publikt var det Bellas absoluta storhetstid, med en toppmodern klubbutrustning, professionella dj:s och fulla hus. Diskot regerade och några liveband behövdes inte för att locka folk.
-Sen med åren blev produkten utslätad. Vi var inte innestället längre och det blev för kommersiellt till slut, säger Leif.
1992 stängde Bella för gott. Inredningen i källaren, värd många miljoner kronor, revs ut på några veckor för att kunna flytta ner Bellalite dit.
-Det var tråkigt. Men Bellas tid var slut.
I dag finns inte många tecken kvar på att ett av Sveriges hetaste ställen låg här. Bara damtoaletten är intakt. Men i Leifs minne lever Bella fortfarande.
-Det var en enorm känsla när det rann på speglarna efter sista tryckaren, man hade gjort någnting. Man kände precis när stället spelade i takt.Kommentarer

 • goa tider

  Ja det var goa tider. Man minns med glädje. En tanke som oxo slår mig är dom goa vakterna som aldrig var stöddiga eller otrevliga utan trevliga och artiga och visade respekt för alla. Ja lite sentimental blir man allt.


 • Manfred Mann

  Manfred Mann BORDE VÄL STÅTT MED I FAKTARUTAN? Eller kanske inte så stora?


 • Dimmigt

  Vad som ska stå med i faktarutan är kanske svårt att säga. Är inte det mesta av faktakaraktär från "Bella" höljt i ett dimmigt töcken...?


 • Nostalgi

  Undrar i mitt stilla sinne varför jag aldrig tog några kort, har kort ifrån köket på Leffe och annan personal men inget från lokal eller konserter. Minns konserten med Procul Harum, när dom sågade av pianostolen för den var för hög, man hörde i alla högtalare hur dom sågade. Ja vilka minnen man har från Bella. Vi är nog många födda på 50-talet som minns.


 • Åså var John Holm där

  Ytterligare en miss i faktarutan: John Holm. Denne mytomspunne och fantastiske man som med Sordin skrivit in sig i musikhistorien. Det märkliga är att han endast spelade ute ett drygt 20-tal gånger. En av dessa på Bella, 31 januari 1975.


 • Ordningsvakterna

  Min far var en av dessa ordningsvakter som var där för lugnets skull ;)
  /Henke


 • Telub och Barbarella

  Jag pluggade i Linköping under en period och blev lockad av en korridorkompis att besöka Barbarella i hans hemstad. Ett av mina starkaste minnen var att det plötsligt dök upp ett antal unga libyer som såg vilsna ut i sina utsvängda gabardinbyxor och breda kavajslag...men de lärde sig snabbt att med vita tighta t-shirts och slita jeans har man större framgång på dansgolvet...de var välbyggda de här gossarna! Jag tror de var militärer som fick utbildning av Telub i Växjö...blev en liten politisk skandal av det också...så Bella har en plats på den politiska kartan också. Barbarella var nog enligt min mening en stjärna på discohimlen under 80-talet, tyvärr missade jag deras period med scenframträdanden.Astrid - En saga om Sverige

Kultur & Nöje [Uppdaterad 2015-01-22]

Det blir tre premiärer på Regionteatern Blekinge-Kronoberg under våren. I Astrid - En saga om Sverige får vi följa vår stora nationalikon, Astrid Lindgren genom hennes liv.


 


Kultursvepet vecka 3

Nyheter [2015-01-13]

Det blir bland annat nyheter om Ola Salo och tips om kanadensisk film som visas i Växjö av hyllad 25-åring. Men också om klassisk musik och jubileumsår på Ljungbergmuseet.

 


huvudnyheter just nu

Efter flytten – kalla lokaler och gamla möbler

Nyheter [Uppdaterad i dag 08:41]

Kommunala vuxenutbildningen i Växjö har flyttat till nya lokaler i Linnégallerian, men flytten har kantats av problem.

 


Smålandsposten Nära 26/1

Nyheter [I går 16:56]

Efter mycket strul har Komvux i Växjö flyttat in i nya lokaler. Rättspsyk får politiskt stöd i konflikten med IVO och 30-åring åtalas efter att ha dragit barn i pulka efter bilen. Se mer i dagens nyhetssändning.

 


Nyheter

TV: Kultursvepet vecka 4

 


Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.