Nina Ramsby: "Jag är aprädd"

Galej 2009-10-23 | Uppdaterad 2009-10-23

Nina Ramsby dyker upp nästan överallt och i nästan alla genrer. På onsdag är det Växjös tur, då Nina Rambsy Ludvig Berghe Trio spelar på Palladium. Vi snackade med Nina om nyfikenhet och rädsla.Nina Ramsby ? med många järn i den berömda elden.


Växjöaktuella Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio.

FAKTA

Nina Ramsby

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Gör: Sjunger, komponerar, spelar. "Jag håller på med musik".

Bakgrund: Debuterade med rockbandet Salt på tidigt 1990-tal. Gick sedan vidare med altcountrybandet Grand Tone Music och electronicabandet Baxter. Under senaste åren har hon varit ute och spelat själv med akustisk gitarr, varit med i Stefan Sundströms band, inlett samarbete med pianisten Martin Hederos och med honom gett ut skivorna Visorna och Jazzen. 2008 kom Nina Rambsy Ludvig Berghe Trios debut-skiva Du har blivit stor nu (en kamp!), där Nina Ramsby skrivit texter och många av sångmelodierna till Ludvig Berghes redan existerande kompositioner. I våras gav hon ut The world according to Brent Hunter vs Nina Ramsby, ett samarbete över internet med en musiker från Nashville.

Aktuell: Kommer till Växjö med Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio för en konsert på Palladium på onsdag den 28 oktober.


Nina Ramsby ser ofta stenhård ut på bild.
Kort hår, kostym, allvarlig.
Men att prata med henne är en helt annan sak. Om man ska använda ordet sprudlande så är det på Nina Ramsby. Hon tycks full av energi, funderingar, kreativitet och skratt.
På onsdag kommer hon till Växjö med bandet Nina Ramsby Ludvig Berghe trio. Det är Jazz i Växjö som tagit hit gruppen och jo, visst är det jazz de spelar.
– Men frågan är om det är så viktigt? In the end of the day är ju musik alltid musik. Jag får ofta frågan kring varför jag håller på med så många olika genrer, men för mig handlar det mer om att jag möter många olika nya människor. Och man utvecklas genom nya möten.

Hon har funderat mycket på människans behov av att kategorisera.
– Ibland är det jävligt befriande att kategorisera. Det är så mycket att ta in i världen, man kan inte alltid vara så mångfacetterad. Men det är viktigt att man kan omformulera sig, bredda sig när man får ny information. Annars blir kategorisering farlig.
Hur tror du att folk kategoriserar dig när de träffar dig första gången?
– Min självbild är väldigt annorlunda jämfört med hur folk ser på mig, tror jag. Jag känner mig som en ganska grå mus, väldigt normal. Jag förstår såklart att folk inte ser mig så. Jag ser inte ut som många tjejer gör, jag har ett yrke som inte är så kontinuerligt och så vidare. Och så har jag förstått att många tycker att jag är väldigt energisk och intensiv. Jag kan fatta vad de menar, för det bara smattrar i hjärnan ibland.
Själv tänker hon på sig själv som ett "rufstroll", som Robban i filmen G ungefär, fast att det kanske var så hon såg ut och var när hon slog igenom i alternativa rockbandet Salt för 15 år sedan.
– Nu ser jag nog egentligen ganska pure, nice and clean ut. Jag tar på mig kostym för jag vill vara fin på scen precis som grabbarna i bandet. Rent intellektuellt inser jag ju att det är att bryta mot normerna kring hur en 37-årig tant ska se ut. För fem år sedan tyckte jag inte att jag var stilig. Nu tycker jag att jag är snygg och vacker. Men det har varit en lång resa från självföraktet och hit.
Hur har den gått till?
– Det skulle du vilja veta! En jävla massa terapi och att lära sig att ge plats åt sig själv. Att låta sig vara självcentrerad i perioder då man behöver bearbeta sig själv, för då blir man också mer ödmjuk mot andra. Man måste arbeta mot rädslan hela tiden.
Den resan syns förstås inte bara på hur Nina Ramsby klär sig eller agerar. I musiken är den också tydlig.
– Jag har tänkt att det här kan jag fan inte göra, och då gör jag det, då testar jag det. Som att jag kan väl inte göra en jazzplatta. Det är väl det som alla brottas med, att man är en lögn. Men jag går på stadigt, trots att jag är aprädd. Det är det som är mod. Att man gör det ändå, fastän man är rädd.

Nyfikenheten driver henne fram. Det finns så mycket nytt att utforska.
Belöningen kommer också. Genom att Nina Ramsby visar mod i sina texter och sitt sätt att vara och i sin musik berör hon.
– När det kommer fram människor efter spelningar och säger att jag betyder mycket, då har man en point här på jordklotet. Då fortsätter jag. Jag tror att jag ger mycket tröst i det jag sjunger, att jag kan skapa möjligheter och hopp.

Nina Ramsby visste att musiken var hennes språk redan när hon var tre år gammal. Hon förstod det musikaliska språket. Hon spelade instrument, var aldrig "Nina-som-sjunger-så-fint". När hon väl började sjunga blev det i det ganska hårt rockande Salt som släppte sin första skiva 1995. Efter det följde altcountry i Grand Tone Music, electronica i Baxter och så nu på senare tid ett utforskande av stilar som samarbetet med pianisten Martin Hederos på skivorna Visorna och Jazzen, en Cornelistolkning, jazzsamarbetet i Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio, bland annat.
När du spelade i Salt, kunde du tro att du om tio–femton år hade gjort så mycket olika sorters musik?
– Ja, på ett sätt. I en dokumentär som gjordes 1994 sa jag att jag ville producera skivor och testa på alla stilar, och lite så har det ju blivit.
Under hela sin musikerkarriär har Nina Ramsby arbetat heltid som grafisk designer. Fram tills för ett och ett halvt år sedan.
– Jag kände att det var dags att bara satsa på musiken. Jag var redo för att ge mig ut och spela mycket, och gör man det kan man få in lite stålars i alla fall.

Den nyvunna tiden har också resulterat i att ett antal projekt börjar bära frukt.
– Det har tagit sju år, men nu börjar Baxters nästa skiva bli klar. Och den är ett mästerverk förstår du! Tell 'em like it is heter den.
Dessutom blir det troligen snart en tredje skiva tillsammans med Martin Hederos, en skiva ihop med Stina Berge från 80-talspunkbandet Pink Champagne, ett projekt ihop med Jonas Kullhammar och så mer samarbete med Ludvig Berghe.
– När vi träffades connectade vi väldigt bra. Det var bara poff! så var vi ett band från första gången. Vi kunde inte släppa det utan var tvungna att fortsätta att göra musik tillsammans.
huvudnyheter just nu

Senaste kultur- och nöjesnyheterna från TT

Mest läst på Nöje & Kultur senaste veckan


Nyheter

Läs i dagens Smålandsposten

• Växjö: Man anhållen för människohandel • Företag med miljövänliga barnleksaker Återhämtning för kräftorna i Södra Bergundasjön Alvesta: Bertil får inte köpa kvarn i förfall • Älmhult: Oviss framtid för sommaridyll Lessebo: Fler hittar till Skruvs camping • Uppvidinge • Glaset ska få mer lyster när Sergelobelisken renoveras • Tingsryd: Mikael nappade på fiske-VM • Kultur och nöje: Spelet som vågade vara annorlunda • Sport: Folklig och festlig travkväll

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Focus 1,6TDCi Titanium Hgv -10
Grå met 11.694 mil 100.000 kr